Βήμα Ένα Για Την Περιοδοντική Θεραπεία

Βήμα Ένα Για Την Περιοδοντική Θεραπεία
9 Σεπτεμβρίου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βήμα Ένα Για Την Περιοδοντική Θεραπεία

Βήμα Ένα Για Την Περιοδοντική Θεραπεία

Η διδασκαλία και η εκπαίδευση του ασθενή για την εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα βασικό μέρος της όλης περιοδοντικής διαδικασίας. Πολλά άτομα προσέρχονται στο οδοντιατρείο ζητώντας κυριώς κάποια επανορθωτική εργασία. Την αιμορραγία των ούλων, σαν σύμπτωμα περιοδοντικής βλάβης, την αγνοούν, γιατί είναι ίσως τόσο συνήθης, ώστε να θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Οι ασθενείς μας συχνότερα παραπονούνται για ενοχλήματα από μια π.χ. αρχόμενη τερηδόνα και σπάνια για την κατάσταση των ούλων.

Η έλλειψη πληροφόρησης κάνει δύσκολο το έργο μας. Πολλές φορές συναντάμε δυσπιστία, έλλειψη κατανόησης, αν όχι και καχυποψία, όταν προσπαθούμε να στρέψουμε την προσοχή των ατόμων προς την κατεύθυνση της περιοδοντικής νόσου και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή για την οδοντοφυία.

Δύσκολη είναι, επίσης, η πρώτη μας επαφή με τον ασθενή όταν μιλάμε για υγιεινή του στόματος. Πολύ συχνά ο οδοντίατρος βρίσκεται σε “αντιδικία”  με τον ασθενή του, προσπαθώντας να τον κάνει να κατανοήσει πως πρέπει να καθαρίζει τα δόντια του, ενώ εκείνος αντιδρά με ευθιξία ισχυριζόμενος ότι αυτό γίνεται .

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΉ  να ενημερώσουμε τον ασθενή μας μέχρις ότου κατανοήσει το πρόβλημα και την ανάγκη της σωστής υγιεινής του στόματος . Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει την αιτία της φλεγμονής των ούλων του για να μπορέσει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα με τον θεράποντα ιατρό του .

Ο οδοντίατρος έχοντας κάνει ο ίδιος πίστη του την αξία της στοματικής υγιεινής πρέπει να ενεργοποιήσει τον ασθενή του με υπομονή , επιμονή, πειστικότητα και μεθοδικότητα . Σταθμίζοντας τη συνεργασία του ασθενή αρχίζει…….. η περιοδοντική θεραπεία .

Αν ο ασθενής διατηρήσει ένα άριστο επίπεδο στοματικής υγιεινής και προθυμία συνεργασίας , η περιοδοντική νόσος μπορεί να θεραπευτεί.

Τελειώνοντας πρέπει να λεχθεί ότι ο έλεγχος της στοματικής πλάκας είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη , την προαγωγή και διατήρηση της υγείας των περιοδοντικών ιστών μακροχρόνια, αλλά επιπλέον και ο παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία όλων των σταδίων της περιοδοντικής θεραπείας.

Comments are closed.