Τι Είναι Το Σύνδρομο Tourette Στα Παιδιά

Τι Είναι Το Σύνδρομο Tourette Στα Παιδιά
25 Νοεμβρίου, 2019 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι Είναι Το Σύνδρομο Tourette Στα Παιδιά

Τι Είναι Το Σύνδρομο Tourette Στα Παιδιά

Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευρολογική διαταραχή, που ονομάστηκε από τον γαλλικό νευρολόγο Gilles de la Tourette, τον πρώτο που περιγράφει την ασθένεια το 1885. Ανιχνεύτηκε σε παιδιά ηλικίας 7 ετών, αν και η διάγνωση είναι δύσκολη επειδή μπορεί να συσχετίζεται με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), ή επίσης με διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD).

Η διαταραχή εκδηλώνεται με κινητικά και λεκτικά τικ αρκετά προφανή για να περάσει απαρατήρητο από τα άλλα παιδιά. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καθυστερημένης μάθησης, αν και το IQ τους δεν είναι χαμηλό,  συχνά έχουν υψηλότερη νοημοσύνη απ ‘ότι συνήθως.

Το σύνδρομο Tourette μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς μέσω παρεξηγήσεων που προκαλούνται από αυτή τη διαταραχή τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την ειδική συναισθηματική προστασία που απαιτείται για τα παιδιά που πάσχουν από μια σπάνια ασθένεια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και σχέσεις.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette είναι τικ, τα οποία μπορεί να είναι κινητικά και λεκτικά. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί τικ και μερικές φορές δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή των παιδιών, αλλά σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

  • Κινητικά τικ. Τα τικ αυτά περιλαμβάνουν συνεχή κίνηση, επαναλαμβανόμενη κίνηση της κεφαλής ή των βραχιόνων τράνταξ χωρίς λόγο. Τα παιδιά με αυτή τη σοβαρότερη διαταραχή μπορούν επίσης να πηδούν, να στρίψουν το σώμα τους ή να αγγίξουν άλλους ανθρώπους.
  • Τα λεκτικά τικ του συνδρόμου Tourette κυμαίνονται από το σκασίματα έως την επανάληψη συλλαβών, για να μιμούνται τους ήχους που ακούν ή αποθηκεύουν στη μνήμη, όπως για παράδειγμα τα ζώα.

 

Όλα αυτά τα συμπτώματα ή τα σημεία του συνδρόμου Tourette επιδεινώνονται όταν το παιδί έχει άγχος, αισθάνεται πιεσμένο ή παραμελημένο, γι ‘αυτό είναι σκόπιμο να ενεργούμε “φυσικά” μπροστά από τα τικ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα σκόπιμο για την ψυχολογική θεραπεία του, να ανακουφιστούν οι συνέπειες αυτής της διαταραχής και, σε σοβαρές περιπτώσεις, χρειάζονται ιατρική θεραπεία που μειώνει την επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Στο οδοντιατρείο, οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν αρκετές στοματικές βλάβες, εξαιτίας της μη καλής στοματικής υγείας του παιδιού. Στοχεύοντας να βοηθήσουν ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο, ερευνητές στην Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένα κινητό μηχάνημα οδοντιατρικό που μπορεί να μειώσει τα τικ τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

“Το δάγκωμα του μηχανήματος βελτίωσε άμεσα τόσο τα κινητικά τικ όσο και τα φωνητικά τικ σε 10 από τα 14 παιδιά και 6 από τους 8 ενήλικες”.  Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εξατομικευμένο στοματικό νάρθηκα παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται σε διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε ένα ξεκάθαρο θεραπευτικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στο σύνδρομο Tourette. Επισκεφθόμαστε συχνά τον οδοντίατρο σε τέτοιες καταστάσεις για να αποφύγουμε όσον το δυνατόν ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την στοματική υγεία. Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν .

Comments are closed.