Προφυλακτική Αντιβιοτική Θεραπεία Στην Οδοντιατρική

Προφυλακτική Αντιβιοτική Θεραπεία Στην Οδοντιατρική
25 Νοεμβρίου, 2019 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προφυλακτική Αντιβιοτική Θεραπεία Στην Οδοντιατρική

Προφυλακτική Αντιβιοτική Θεραπεία Στην Οδοντιατρική

Ο στόχος της αντιβιοτικής προφύλαξης στην Οδοντιατρική είναι η πρόληψη της εμφάνισης λοιμώξεων μέσω της εισόδου που παρέχεται από την θεραπεία. Συνεπώς ενδείκνυται η ύπαρξη σημαντικού κινδύνου μόλυνσης είτε λόγω των χαρακτηριστικών της ίδιας της λειτουργίας είτε λόγω της τοπικής ή γενικής κατάστασης του ασθενούς.

Πρέπει να διαπιστωθεί, από την αρχή, ότι η οδοντιατρική εξαγωγή ή κάποιες αιματηρές επεμβάσεις, συνεπάγεται την εξάπλωση μικροβίων στο σώμα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν τα χρησιμοποιούμενα όργανα είναι απολύτως στείρα, επειδή τα μικρόβια δεν προέρχονται από αυτό, αλλά από το επίπεδο των χαλασμένων δοντιών! Λάβετε υπόψη ότι τα δόντια συνήθως εξάγονται μετά από περίοδο κατά την οποία αναπτύσσονται λοιμώξεις και συχνά μετά την εξάντληση όλων των μεθόδων για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε την βαθιά τερηδόνα  των δοντιών ή τους περιοδοντικούς θυλάκους, ως εστία μόλυνσης. Από αυτό το επίπεδο, τα μικρόβια θα διαδοθούν κατά τη διάρκεια της εξαγωγής ή μιας περιοδοντικής απόξεσης. Ωστόσο, η ποσότητα των μικροβίων που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος είναι αρκετά μικρή, εξουδετερώνονται σε μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Όταν ο γιατρός σας εκτιμά ένα αυξημένο μικροβιακό φορτίο, θα συστήσει, μετά από ακτινογραφία, μια αντιβιοτική θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η ευαισθησία του σώματος σε λοίμωξη είναι τόσο υψηλή ή τα αποτελέσματα μιας λοίμωξης μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να χρησιμοποιείται για προφύλαξη από αντιβιοτικά. Πρόκειται για τη χορήγηση αντιβιοτικού πριν από την ώρα της θεραπειας, έτσι ώστε κάθε μικρόβιο που εισέρχεται στο αίμα να απενεργοποιείται αμέσως.

Έχουν περιγραφεί αρκετές κατηγορίες κινδύνου, σύμφωνα με τις οποίες η ανάγκη για προφύλαξη από αντιβιοτικά πριν από την οδοντιατρική επέμβαση είναι αναγκαία.

Υπάρχει επί του παρόντος πλήθος προγραμμάτων αντιβιοτικής προφύλαξης που εφαρμόζονται στις διάφορες μονάδες νοσοκομείων και εξωτερικών ασθενών. Ωστόσο, η ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικής προφύλαξης, καθώς και το σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί θα καθοριστούν από το γιατρό μας, ανάλογα με τη σχετιζόμενη παθολογία και θα καταγραφούν στο ιστορικό μας.

Κοιτάξτε προς το μέλλον χωρίς οδοντικά προβλήματα …

 

 

Comments are closed.