Στοματίτιδα Από Οδοντοστοιχίες

Στοματίτιδα Από Οδοντοστοιχίες
11 Νοεμβρίου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στοματίτιδα Από Οδοντοστοιχίες

Στοματίτιδα Από Οδοντοστοιχίες

Ο βλεννογόνος που υποστηρίζει μια ολική οδοντοστοιχία, είναι δυνατό να παρουσιάσει φλεγμονή σαν αποτέλεσμα μηχανικού τραύματος , χημικού ερεθισμού και  μολύνσεως. Η απομόνωση της candida albicans από στόματα που εμφανίζουν αυτή τη στοματίτιδα, έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ερευνητών σε αυτό τον μικροοργανισμό, σαν του κυρίου αιτίου της εξ οδοντοστοιχιών στοματίτιδας.

Πρέπει να τονιστεί ότι, αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στην στοματική κοιλότητα, όπου συμβιώνει με άλλους μικροοργανισμούς και χρειάζεται να αλλάξουν οι συνθήκες της υγείας του στόματος για να καταστεί παθογόνος.

Οι παράγοντες που μπορεί να προδιαθέσουν για την πρόκληση μιας μολύνσεως από την candida είναι

 

  1. κακή υγιεινή του στόματος
  2. τραύμα 
  3. αναιμία
  4. κακή θρέψη
  5. εμμηνόπαυση 
  6. ξηροστομία οφειλόμενη σε ακτινοθεραπεία 
  7. ελάττωση της ροής του σάλιου, οφειλόμενης σε γεροντική ατροφία των σιαλογόνων αδένων 
  8. θεραπεία με στεροειδή
  9. θεραπεία με αντιβιωτικά
  10. κακοήθεις νόσοι.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία επέρχεται απλώς με τη διόρθωση σφαλμάτων της σύγκλεισης και με αναπροσαρμογή της βάσης της οδοντοστοιχίας για την εξάλειψη του τραύματος.

Η χρήση αντιμυκητικών φαρμάκων συμβάλει συνήθως στη θεραπεία εντός 14 ημερών.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι η candida μολύνει και την ίδια τη βάση της οδοντοστοιχίας και για αυτό το λόγο, δεν υπάρχει πλεονέκτημα με την εξάλειψη του μύκητα από το στόμα, εάν η μολυσμένη οδοντοστοιχία ξαναμπεί στη θέση της.

Η υποτροπή της στοματίτιδας είναι πιθανή, εάν δεν έχουν εκλείψει οι προδιαθεσικοί παράγοντες.

Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. Συχνές επανεξετάσεις και μία πλήρη ιατρική/οδοντιατρική διερεύνηση, προλαμβάνουν το πρόβλημα και καθοδηγούν τον ασθενή προς αποφυγήν και εξάλειψη του προβλήματος

Comments are closed.