Συνήθειες Που Καταστρέφουν Τα Δόντια Μας

Συνήθειες Που Καταστρέφουν Τα Δόντια Μας
12 Οκτωβρίου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνήθειες Που Καταστρέφουν Τα Δόντια Μας

Συνήθειες Που Καταστρέφουν Τα Δόντια Μας

Μάσημα πάγου
Είναι ένα φυσικό προιόν και χωρίς ζάχαρη, έτσι ενστικτωδώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να μας βλάψει. Αλλά το “ροκανίζοντας” παγάκια μπορεί να σπάσει ακόμα και τα δόντια μας, και αν αυτό επηρεάζει τον μαλακό ιστό μέσα σε ένα από αυτά, θα ακολουθήσει τακτικός πονόδοντος. Ζεστά και κρύα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο πόνο, αλλά και επίμονο πονόδοντο.

Εξάσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων χωρίς νάρθηκα
Αν παίζετε ποδόσφαιρο,μπάσκετ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα επαφής, μην μπείτε στο παιχνίδι χωρίς νάρθηκα. Χωρίς αυτό, τα δόντια σας θα μπορούσαν να σπάσουν ή ακόμη και να καταστραφούν.

Μπιμπερό στο κρεβάτι
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να προστατέψεις τα δόντια του παιδιού. Εάν δώσετε στο παιδί σας με το μπιμπερό χυμό ή γάλα πριν από τον ύπνο στο κρεβάτι, δημιουργούμαι μια κακή συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει νέα δόντια.

Σκουλαρίκι στη γλώσσα
Η διάτρηση της γλώσσας μπορεί να είναι κάτι μοντέρνο, αλλά το μεταλλικό υλικό μπορεί να σπάσει ένα δόντι. Τα τρυπήματα στα χείλη ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο. Όταν το μέταλλο τρίβει τα ούλα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα ούλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δοντιών.

 Λείανση δοντιών
Ο βρουξισμός μπορεί να καταστρέψει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η συνήθεια προκαλείται συχνά από το άγχος και τον ύπνο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο. Η αποφυγή “αποτριπτικών” τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει τον πόνο και τις βλάβες που προκαλούνται από το τρίψιμο των δοντιών σας. Ένας νάρθηκας βοηθά στην αποφυγή λείανσης των δοντιών κατά τον ύπνο.

Ζελεδάκια
Όλες οι γλυκές καραμέλες τερηδονίζουν τα δόντια μας και δημιουργούν κοιλότητες. Τα ζελεδάκια κολλάνε στα δόντια, διατηρώντας την προκύπτουσα ζάχαρη και οξέα σε άμεση επαφή με το σμάλτο για αρκετές ώρες.

 Έτοιμοι χυμοί
Οι καραμέλες δεν είναι οι μόνοι ένοχοι για την προσθήκη ζάχαρης. Οι  χυμοί μπορούν να περιέχουν έως και 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Τα διαιτητικά αναψυκτικά δεν έχουν τόσο ζάχαρη, αλλά περιέχουν περισσότερο οξύ με τη μορφή τεχνητών γλυκαντικών.

Χρησιμοποιώντας τα δόντια ως “ανοιχτήρι”
Το άνοιγμα καπακιών ή πλαστικών συσκευασιών με δόντια είναι πολύ κακή συνήθεια. Η χρήση των δοντιών ως εργαλείων διευκολύνει το σπάσιμο τους.

Τσιπς, Σνακς
Τα βακτήρια από την οδοντική πλάκα, θα μετατρέψουν τροφές πλούσιες σε άμυλο σε οξύ. Αυτό το οξύ μπορεί να προσβάλει τα δόντια για 20 λεπτά, ακόμη περισσότερο εάν το φαγητό κολλήσει μεταξύ των δοντιών. Νήμα μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων.

 Ο καφές
Το σκούρο χρώμα του καφέ και η οξύτητά του οδηγούν σε κιτρίνισμα των δοντιών. Ευτυχώς, οι λεκέδες του καφέ μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες μεθόδους λεύκανσης δοντιών.

 Κάπνισμα
Το κάπνισμα λεκιάζει τα δόντια και μπορεί να τα προκαλέσει ακόμη και απώλεια δοντιών.

Ερυθρό κρασί
Τα οξέα κρασιού προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών και τα καθιστούν πιο ευαίσθητα στη χρώση. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης μια χρωστική ουσία που βοηθά το χρώμα να “κολλήσει” στα δόντια.

 Λευκό κρασί
Αν και το λευκό κρασί δεν λεκιάζει τα δόντια, επηρεάζει το σμάλτο. Ξεπλύνετε τα δόντια σας με νερό μετά την κατανάλωση λευκού κρασιού ή χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που περιέχει λευκαντικό.

Comments are closed.