Κυνηγώντας Το Βιοϋμένιο .Τί Είναι Το Βιοϋμένιο- Biofilm

Κυνηγώντας Το Βιοϋμένιο .Τί Είναι Το Βιοϋμένιο- Biofilm
11 Μαρτίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυνηγώντας Το Βιοϋμένιο .Τί Είναι Το Βιοϋμένιο- Biofilm

Κυνηγώντας Το Βιοϋμένιο .Τί Είναι Το Βιοϋμένιο- Biofilm

Το βιοϋμένιο είναι μια λευκοκίτρινη ουσία, με μαλακή σύσταση, πολύ προσκολλημένη, η οποία εναποτίθεται στις σκληρές επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας (δόντια, προσθετικές αποκαταστάσεις, στηρίγματα οδοντικών εμφυτευμάτων). Το βιοϋμένιο είναι μάζα βακτηρίων που αναπτύσσεται στις επιφάνειες μέσα στο στόμα. Είναι μια κολλώδης εναπόθεση .

Το οδοντικό βιοϋμένιο είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για:

“πουρί”,

τερηδόνα,

φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα),

περιοδοντική νόσος,

περιεμφυτευματίτιδα.

Επειδή νοιαζόμαστε τόσο για την στοματική υγεία όσο και την άνεση των ασθενών μας,  εφαρμόζουμε ένα νέο πρωτόκολλο προφύλαξης για να αντικαταστήσουμε τον κλασσικό καθαρισμό, τόσο βασανιστικό στο παρελθόν.

Καθοδηγούμενη θεραπεία βιοϋμενίου – Καθοδηγούμενη θεραπεία βακτηριακής πλάκας:

Αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στην οδοντική προφύλαξη: μια νέα συσκευή απομάκρυνσης βιοϋμενίου ώστε να μπορούμε να εισχωρούμε σε βάθος των περιοδοντικών θυλάκων με τη βοήθεια  π.χ ερυθρυτόλης. 

Η θεραπεία είναι συστηματική, προβλέψιμη και φιλική προς τον χρήστη, προσαρμόσιμη σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και σε κάθε ασθενή.

          Οφέλη:

Η ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη διαδικασία μειώνει την ανάγκη χρήσης υπέρηχων καθαρισμού για την απομάκρυμνση των χρωστικών και ξέστρων περιοδοντίου.

Ασφαλές, αποτελεσματικό και απαλό με τα δόντια και με τους μαλακούς ιστούς, με τα  εμφυτεύματα και τις προσθετικές εργασίες.

Είναι άνετο για τον ασθενή.

Είναι αποτελεσματικό και γρήγορο.

Είναι κατάλληλο για την πρόληψη της τερηδόνας και των περιοδοντικών ασθενειών σε παιδιά και εφήβους.

          Για ποιόν είναι?

Ασθενείς με υψηλή ευαισθησία στην κλασική αποτρύγωση.

Περιοδοντικοί ασθενείς  στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα που ακολουθούν περιοδοντική συντήρηση.

Ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αρχική περιοδοντική νόσο

Ασθενείς που φέρουν προσθετικές εργασίες σε εμφυτεύματα, αντίστοιχα και σε  φυσικά δόντια,

Ασθενείς που φορούν ορθοδοντικά μηχανήματα παιδιών ή ενηλίκων

Πολλοί ασθενείς τείνουν να συγχέουν την οδοντική, μικροβιακή πλάκα ή το βιοϋμένιο, με την οδοντική πέτρα.

        Το βιοϋμένιο είναι μια από τις κύριες αιτίες της φθοράς των δοντιών και των ούλων.
Τα βακτήρια χρησιμοποιούν τους  υδατάνθρακες από τα τρόφιμα για την παραγωγή οξέων που μπορούν να ερεθίσουν τα ούλα και να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας σχηματισμό κοιλοτήτων. Οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στον ιστό των ούλων, οδηγώντας σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην πληγείσα περιοχή. Με τη σειρά του, αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα.
Η παρουσία βακτηριδίων μπορεί να προκαλέσει απορρόφηση των ούλων με το σχηματισμό μικρών κοιλοτήτων ή “τσέπες”, όπου αργότερα συσσωρεύεται περισσότερη βακτηριακή πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κοιλότητες βαθαίνουν, επηρεάζοντας τα οστά και τους μαλακούς ιστούς που συγκρατούν και προστατεύουν τα δόντια.
Εάν η βακτηριακή πλάκα δεν αφαιρείται με καθημερινό  “σωστό ” βούρτσισμα και τακτική χρήση οδοντικού νήματος, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει σκληρή, σχηματίζοντας οδοντική πέτρα. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η μεμβράνη (βιοϋμένιο) δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί εντελώς με μέτρα προσωπικής υγιεινής, επομένως η παρέμβαση του οδοντιάτρου, κάθε 6 μήνες, είναι απαραίτητη.

Ο οδοντίατρος μπορεί με τις σύγχρόνες μεθόδους και συσκευές να αφαιρέσει το βιοϋμένιο πριν αυτό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στοματική κοιλότητα στα δόντια και στου περιοδοντικούς ιστούς.

Comments are closed.