Σιελογόνοι Αδένες-Σάλιο-Επίπεδα Κυτοκινών Στο Σάλιο

Σιελογόνοι Αδένες-Σάλιο-Επίπεδα Κυτοκινών Στο Σάλιο
4 Αυγούστου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σιελογόνοι Αδένες-Σάλιο-Επίπεδα Κυτοκινών Στο Σάλιο

Σιελογόνοι Αδένες-Σάλιο-Επίπεδα Κυτοκινών Στο Σάλιο

Οι σιελογόνοι αδένες είναι εξωκρινείς αδένες που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα και παράγουν το λεγόμενο «σάλιο». Η σίελος αποτελείται από νερό, βέννα και ένζυμα.  Η έκκριση σιέλου μπορεί να αυξάνει με τη σκέψη, την μυρωδιά ή την παρουσία τροφής αλλά μπορεί να προκληθεί επίσης και με την αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ

1)  Μικρή παραγωγή σάλιου. Η ξηροστομία είναι συχνά επακόλουθο τη λήψης φαρμάκων, καπνού και αλκοόλ και της κλιμακτηρίου.

2) Λευκό και πηχτό σάλιο. Η συγκεκριμένη αλλοίωση της σύστασης και του χρώματος του σάλιου υποδεικνύει συνήθως λοίμωξη από μύκητα. Η λοίμωξη είναι συχνότερη στα άτομα με διαβήτη.

3) Υπέρμετρη παραγωγή σάλιου. Έχει παρατηρηθεί ότι οι έγκυες γυναίκες, παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σάλιου, πιθανώς λόγω των ορμονικών μεταβολών.

4) Πικρό ή ξινό σάλιο. Η άσχημη γεύση του σάλιου οφείλεται συχνά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

5) Κολλώδες σάλιο. Το σάλιο έχει ελαφρώς κολλώδη αίσθηση στα άτομα που συνηθίζουν να αναπνέουν από το στόμα.

Οι κυτοκίνες συνιστούν μία τάξη βιολογικών τροποποιητών που σχηματίζουν ένα δίκτυο ενδοκυτταρικών μηνυμάτων τα οποία μεταφέρονται από ειδικούς υποδοχείς με χαρακτηριστική ενζυμική δράση καιρυθμίζουν την ανοσολογική απάντησηΚυτοκίνες εμφανίζονται σε περιπτώσεις οξείας φλεγμονής άρα θα πρέπει να συμμετέχουν σε χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΚΥΤΟΚΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ?

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η μακροπρόθεσμη και η συχνή κατανάλωση καπνού, αλκοόλ και καφέ επηρεάζουν την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας και συγκεκριμένα επηρεάζουν τα επίπεδα των κυτοκινών του σάλιου ! Σε μεγάλες ποσότητες χρήσης των παραπάνων, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ότι στην μεγάλη και συχνή κατανάλωση καπνού καφέ και αλκοόλ εμφάνιζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση των κυτοκινών στο σάλιο τους, που τους προδιαθέτει στην εμφάνιση χρόνιων φλεγμονωδών, περιοδοντικών ή ογκολογικών νοσημάτων στη στοματική τους κοιλότητα.  Συγκεκριμένα στο αλκοόλ: ήταν υψηλότερη η ιντερλευκίνη-1 άλφα , στους καπνιστές: η γ-ιντερφερόνη και οσοι κατανάλωναν καφεινη: μέσω του καφέ ή άλλων αναψυκτικών εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα γ-ιντερφερόνη και ΤΝF-a σε σχέση όσων δεν κατανάλωναν καφεινη. (“Διαμόρφωση των σιελαγόνων κυτοκινών αλκοόλ, καπνού και καφεινης” . Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στισ 12-11-2018).

Συμπερασματικά λοιπόν, κατόπιν αποτελεσμάτων πιλοτικών ερευνών και μελετών, η “κακή εκ γενετής” ποιότητα του σάλιου μου ίσως παύει να υφίσταται και να έχουμε υπόψην μας ότι η καλή σύσταση σίελου  και στοματική κοιλότητας  εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές μας συνήθειες, χρήσεις και καταχρήσεις.

Comments are closed.