Οι οδοντίατροι είναι ήδη προετοιμασμένοι για το Coronavirus

Οι οδοντίατροι είναι ήδη προετοιμασμένοι για το Coronavirus
22 Μαΐου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι οδοντίατροι είναι ήδη προετοιμασμένοι για το Coronavirus

Οι οδοντίατροι είναι ήδη προετοιμασμένοι για το Coronavirus

Φαίνεται ότι κάθε λίγα χρόνια, ένας νέος κοροναϊός εμφανίζεται και προκαλεί επιδημία ή και πανδημία. Αυτό συνέβη με τον ιό του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) του 2002 και τον κοροναϊό του 2012 της Μέσης Ανατολής του αναπνευστικού συνδρόμου (MERS).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) οι κοροναϊοί συνήθως προέρχονται από ζωικές πηγές όπως νυχτερίδες και καμήλες. Μερικές φορές αυτοί οι κοροναϊοί διασταυρώνονται από ζώα σε ανθρώπους, όπως οι ιοί SARS και MERS που αναφέρθηκαν προηγουμένως, καθώς και το νέο Novel Coronavirus 2019 (COVID-19). Το COVID-19 είναι ένας γρήγορα μεταδιδόμενος ιός με σοβαρές επιπλοκές .

Το CDC σημειώνει ότι η οδοντιατρική κοινότητα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για την προστασία των ασθενών μας μέσω των τελευταίων πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων. Η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων μάσκες, γάντια, ισχυρά αντισηπτικά επιφανείων, προστατευτικά γυαλιά και φόρμες, οδήγησε στην καλύτερη προστασία για το προσωπικό και τους ασθενείς μας. Η χρήση απολυμαντικών, αποστείρωσης, ειδικού πλυσίματος  χεριών και   υλικών μίας χρήσης, επίσης, βοήθησε στη διευκόλυνση ασφαλών οδοντικών επισκέψεων για τους ασθενείς μας. Όλες αυτές οι πρακτικές αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των τυπικών προφυλάξεων κατά του ιού.

Μια ματιά στον ιό

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση. Η τρέχουσα μετάδοση του COVID-19 φαίνεται να είναι από άρρωστους σε αυτούς που βρίσκονται γύρω τους. Η εμφανής εξάπλωση του ιού γίνεται από αναπνευστικά σταγονίδια που παράγονται από άρρωστους όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο χρόνος αυτής της εστίας ταιριάζει με την εποχική γρίπη, η οποία μπορεί επίσης να εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα και να προκαλέσει σύγχυση στη σωστή διάγνωση. Ευτυχώς, οι σωστά εκτελεσμένες προφυλάξεις είναι αποτελεσματικές έναντι τέτοιων ιών.

Τι μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τους ασθενείς τους από το COVID-19;

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ εάν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό. (Αυτές οι συστάσεις αποτελούν ήδη μέρος των τυπικών προφυλάξεων μας.)
Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
Καλύψτε τον βήχα ή το φτάρνισμα με έναν χαρτομάντηλο, ρίξτε το μετά στα σκουπίδια και πλύνετε τα χέρια σας.
Καθαρίστε και απολυμάνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

Ενημερώνουμε τους ασθενείς μας ότι εφαρμόζουμε αυτές τις προφυλάξεις ως ρουτίνα μέρος της οδοντιατρικής πράξης  και οι προφυλάξεις μας συμμορφώνονται με τις οδηγίες του CDC.

Ενώ γνωρίζουμε ότι οι στοματικές μας εργασίες είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και το προσωπικό μας, οι τρέχουσες ειδήσεις για τον ιό μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους νευρικούς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ενημέρωση από τα μέσα ενημέρωσης και να υπάρχει διαβεβαίωση στους ασθενείς μας ότι ο έλεγχος των λοιμώξεων και οι τυπικές προφυλάξεις, μας αποτελούν εξαιρετικό αποτρεπτικό παράγοντα για τον ιό. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών μας και ορισμένων από το προσωπικό μας, ενδέχεται να λάβουν αντικρουόμενες πληροφορίες ή να μην έχουν ούτε βασικές πληροφορίες.

Παραμένουμε ενήμεροι σχετικά με τον ιό, επισκέπτοντας τον ιστότοπο του CDC για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες.

Διατηρώντας την ψυχραιμία μας, πάντα ενημερωμένοι και ήρεμοι, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους ασθενείς και το προσωπικό μας τη οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχουμε πάντα.

Comments are closed.