Σφραγίσματα “Μαύρα”. Ανθεκτικά? Ασφαλή? Ανθυγιεινά? Αποτελεσματικά?

Σφραγίσματα “Μαύρα”. Ανθεκτικά? Ασφαλή? Ανθυγιεινά? Αποτελεσματικά?
21 Φεβρουαρίου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σφραγίσματα “Μαύρα”. Ανθεκτικά? Ασφαλή? Ανθυγιεινά? Αποτελεσματικά?

Σφραγίσματα “Μαύρα”. Ανθεκτικά? Ασφαλή? Ανθυγιεινά? Αποτελεσματικά?

Τα λεγόμενα μαύρα σφραγίσματα έκαναν την εμφάνιση τους ως ένα οδοντιατρικό υλικό εδώ και 170 χρόνια. Θεωρείται ένα υλικό εκλογής, παγκοσμίως, κατάλληλο για άμεσες οπίσθιες αποκαταστάσεις ειδικά σε ασθενείς υψηλού τερηδονικού κινδύνου.

Οι διάφορες αντιρρήσεις ως προς τη χρήση του, άρχισαν να ενισχύονται 1) λόγω του περιεχόμενου σε ποσοστό υδραργύρου, 2) λόγω της εμφάνισης και της εξέλιξης των πολυμερών υλικών.

Είναι αλήθεια ότι ο υδράργυρος, σαν βαρεά μέταλλα, είναι τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, με τραγικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Η πόλη ΜΙΝΑΜΑΤΑ της Ιαπωνίας, έχει συνδεθεί με την υπερ-πρόσληψη υδραργύρου  μέσω των υδάτων και των τρoφίμων . Η αιτία βέβαια δεν ήταν τα οδοντιατρκά σφραγίσματα, αλλά η επί 14 χρόνια απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων τοξικού υδραργύρου στα ποτάμια της περιοχής από τοπική βιομηχανία.

Έτσι λοιπόν εκτός από την τοξικότητα στο ανθρώπινο σώμα σε μεγάλες ποσότητς υδραργύρου, ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η περιβαλλοντική επίπτωση στη συσσώρευση του υδραργύρου στα εδάφη στα ύδατα, λόγω της αυξανόμενης βιομηχανικής παραγωγής στη μεταλλουργία, εξορύξεις και στη ναυπηγική.

Από τα μέσα του 1980 οι απαιτήσεις για αλλαγή του αμαλγάματος συνεχώς αυξάνουν μιας και οι απαιτήσεις για αισθητική οδοντιατρική είναι πια γεγονός ! Χρειαζόμαστε πιο φυσικές αποκατάστασεις σχεδόν αόρατες με υλικό εκλογής της σύνθετες ρητίνες. Άρχισαν λοιπόν οι “σταυροφορίες “ενάντια σε όποιον φέρει ακόμα τέτοιες αποκαταστάσεις αμαλγάματος, καλλιεργώντας μια υπερβολική φοβία. Δημιουργήθηκε μια διαμάχη αλλά και τα πολυμερή υλικά έχουν ενοχοποιηθεί για τοξικές αλληλεπιδράσεις και οιστρογονομιμητικές δράσεις όταν επιδρούν ως μονομερή σε υπερβολικές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης παρουσιάζουν περιορισμένη μακροβιότητα σε αντίθεση με το αμάλγαμα που έχουν περίπου 19 χρόνια χρόνο επιβίωσης.

Κάθε οδοντίατρος λαμβάνει υπ’όψη τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις τόσο του αμαλγάματος όσο και των σύνθετων ρητινών. Είναι σαφές ότι και τα δυο υλικά μπορούν να συνυπάρχουν με αρμονία το στόμα του ίδιου ασθενή.

Όπως σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τον περιορισμό της τερηδογόνου δράσης και εφαρμογής υλικών αποκάταστασης .

ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΑΙΟ. ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ.

Comments are closed.