Κορωνοιός COVID-19.ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Πονάει Το Δόντι Μου.Τί Μπορώ Να Κάνω?

Κορωνοιός COVID-19.ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Πονάει Το Δόντι Μου.Τί Μπορώ Να Κάνω?
18 Μαρτίου, 2020 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κορωνοιός COVID-19.ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Πονάει Το Δόντι Μου.Τί Μπορώ Να Κάνω?

Κορωνοιός COVID-19.ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Πονάει Το Δόντι Μου.Τί Μπορώ Να Κάνω?

Ο κορωνοιός είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών με συμπτώματα ήπια εώς και πολύ σοβάρα. Με τα νέα μέτρα οφείλουμε να μείνουμε σπίτι για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Τί μπορούμε να κάνουμε αν μας πιάσει κάποιος πονόδοντος ? 

Σε περίπτωση βαθιάς τερηδόνας ή οξείας πολφίτιδας η αντιβίωση δεν θα μας ανακουφίσει. Μπορούμε να πάρουμε κοινά παυσίπονα. Μερικές φορές το κρύο νερό ανακουφίζει  για τις πρώτες βοήθειες μέχρι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας για τις περαιτέρω εργασίες. ΌΧΙ αλκοόλ ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι. Όχι γλυκά ή κάθε είδους ρευστό ζαχαρωτό π.χ.μέλι.

Σε περίπτωση κατάγματος δοντιού ή αν ‘φύγει’ κάποιο σφράγισμα αποφεύγουμε εντελώς τη μάσηση από την πάσχουσα πλευρά. Αν νιώθουμε κενό μέσα στο δόντι ή μας κόβει κάποια αιχμηρή γωνία, τοποθετούμε ένα πολύ μικρό σφαιρίδιο βάμβακος στην κοιλότητα του πάσχοντος δοντιού, μέχρι να μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας.

Αν νιώσουμε κάποια ξηροστομία θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, ή ήπια ροφήματα π.χ. χαμομήλι. Αποφεύγουμε πικάντικα φαγητά, αλκοόλ, αναψυκτικά ακόμα και τον καφέ και όσο το δυνατόν περιορισμό του καπνίσματος.

Σε δόντι νεκρό και σε παρουσία κύστης, ασυμπτωματικό, τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του δοντιού. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.

Αν όμως στο δόντι εμφανίσει απόστημα τότε τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Παράλληλα αν το απόστημα κλυδάζει θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρός μας να προβεί σε παροχέτευση.

Στην περίπτωση κάποιου ημιέγκλειστου  φρονιμίτη η αντιβίωση είναι  απαραίτητη σε περίπτωση οξείας περιστεφανίτιδας.

Σε περίπτωση ουλίτιδας η αντιβίωση δεν ενδείκνυται. Καλό πλύσιμο των δοντιών και μπούκωματα με χλιαρό αλατόνερο ή χαμομήλι ή κάποιο στοματικό διάλυμα.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή οδοντιάτρου, οδηγεί στην ανάπτυξη μεταλλαγμένων και ανθεκτικών μικροβίων.

Γενικά τα αντιβιοτικά είτε σκοτώνουν είτε αναστέλλουν τη δράση των βακτηρίων και  ΟΧΙ ΤΩΝ ΙΩΝ . 

Για κάθε διευκρίνηση επικοινωνούμε με τον οδοντίατρό μας. Με το καλό πλύσιμο των χεριών δε ξεχνάμε και το σωστό πλύσιμο των δοντιών. Γιατί η καλύτερη θεραπεία  είναι η πρόληψη .

Comments are closed.