Σε Πόσο Καιρό Γίνεται Ο Καθαρισμός?

Σε Πόσο Καιρό Γίνεται Ο Καθαρισμός?
28 Μαΐου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε Πόσο Καιρό Γίνεται Ο Καθαρισμός?

Σε Πόσο Καιρό Γίνεται Ο Καθαρισμός?

Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στο οδοντιατρείο είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων καθώς επίσης και για ένα λαμπερό λευκό χαμόγελο.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα «σπίτι» για βακτήρια, τα οποία δρουν τα σάκχαρα στα τρόφιμα και σχηματίζουν οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι η κακή αναπνοή, η φθορά των δοντιών ή φλεγμονή των ούλων. Η πλάκα μπορεί να σχηματιστεί εάν η βακτηριακή πλάκα δεν αφαιρεθεί από την επιφάνεια των δοντιών και ο μόνος που μπορεί να την αφαιρέσει είναι ο γιατρός χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.

Η κύρια αιτία της φθοράς των δοντιών και των ούλων είναι η οδοντική πλάκα, το biofilm,δηλαδή, η λεπτή, άχρωμη, λευκή ή κιτρινωπή μεμβράνη που εμφανίζεται στα δόντια μετά το φαγητό. Εάν δεν αφαιρεθεί με βούρτσισμα, θα οδηγήσει σε βακτηριακή πρόσφυση και πλάκα.. Επίσης αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και παραμείνει για περισσότερο από δύο μήνες στην στοματική κοιλότητα, τότε θα οδηγήσει στην εμφάνιση πέτρας, την κύρια αιτία τερηδόνας, περιοδοντικών προβλημάτων και απώλειας δοντιών .

Συνιστάται η περιοδική επίσκεψη και καθαρισμός μία φορά κάθε έξι μήνες. Στην περίπτωση ασθενών που έχουν οδοντικά εμφυτεύματα, προσθετικά έργα ή ορθοδοντικές συσκευές, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο υποδεικνύονται συχνότερα. Για τους καπνιστές, ο έλεγχος που πραγματοποιείται σε τρεις μήνες είναι υποχρεωτικός.

Με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά ασθενειών της στοματικής κοιλότητας μπορεί να ανακαλυφθεί και να προληφθεί, οι οποίες, στην αρχική φάση, δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, η παρουσία τερηδόνας. Εάν βρίσκεται στα αρχικά στάδια, δεν δείχνει ορατά σημάδια ή πόνο. Ο οδοντίατρος το ανακαλύπτει εγκαίρως, αφαιρεί τον προσβεβλημένο ιστό και έτσι το δόντι καθαρίζεται και γεμίζει. Διαφορετικά, η τερηδόνα εξελίσσεται και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη απονεύρωσης (αφαίρεση του νεύρου) του δοντιού και εάν δεν μπορεί πλέον να σωθεί, εξαγωγή. Επειδή ορισμένοι ασθενείς ανέβαλαν την επίσκεψη στον οδοντίατρο, τα προβλήματα  έχουν επιδεινωθεί και έτσι αυξάνεται η διάρκεια των θεραπειών.

Το χειμώνα, το κρύο και ο κακός καιρός δεν μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε το ιατρείο του οδοντιάτρου και το καλοκαίρι κάποια ιατρεία, είναι κλειστά κατά τη διάρκεια των διακοπών, επομένως, ο οδοντικός έλεγχος συνιστάται κάθε 6 μήνες  κατά προτίμηση την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι συνεδρίες  που εκτελούνται από τον οδοντίατρο θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαγγελματικό καθαρισμό, στίλβωση, φθορίωση, οδηγίες βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού και πρόληψης, αφαιρεί την πέτρα και την οδοντική πλάκα, η μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Μόλις εναποτίθεται στα δόντια η πλάκα, δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί στο σπίτι, με τακτικό βούρτσισμα, αλλά μόνο με τη βοήθεια επαγγελματικού καθαρισμού από τον οδοντίατρο..

Comments are closed.