Ξεκόλλησε Η Στεφάνη – Θήκη Μας Ή Η Γέφυρα Μας? Πως Θα Διορθώσουμε Το Πρόβλημα Μέχρι Να Φτάσουμε Στον Οδοντίατρο.

Ξεκόλλησε Η Στεφάνη – Θήκη Μας Ή Η Γέφυρα Μας? Πως Θα Διορθώσουμε Το Πρόβλημα Μέχρι Να Φτάσουμε Στον Οδοντίατρο.
25 Ιουνίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξεκόλλησε Η Στεφάνη – Θήκη Μας Ή Η Γέφυρα Μας? Πως Θα Διορθώσουμε Το Πρόβλημα Μέχρι Να Φτάσουμε Στον Οδοντίατρο.

Ξεκόλλησε Η Στεφάνη – Θήκη Μας Ή Η Γέφυρα Μας? Πως Θα Διορθώσουμε Το Πρόβλημα Μέχρι Να Φτάσουμε Στον Οδοντίατρο.

Η ΣΤΕΦΑΝΗ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ είναι προσθετικές ΣΤΑΘΕΡΕΣ εργασίες. Εάν ο ασθενής αλλά και η προσθετική εργασία συνάδουν με τις συστάσεις και τις οδηγίες του οδοντιάτρου αλλά και τα πρωτόκολλα  σε σχέση με την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και τα είδη των τροφών που πρέπει να  αποφεύγονται για την προστασία και την ακεραιότητα της προσθετικής μας εργασίας, δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα.

Να τι πρέπει όμως να κάνετε εάν η στεφάνη (θήκη)  ή η γέφυρα βγει (ξεκολλήσει) :

1. Πρώτα, αφαιρέστε την οδοντική θήκη από το στόμα σας. Αυτό είναι έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης κατά λάθος.

2. Καλέστε τον/ην οδοντίατρο και προγραμματίστε μια επίσκεψη. Εξηγήστε την κατάσταση στο τηλέφωνο και δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

3. Εξετάστε την στεφάνη -θήκη και κοιτάξτε στον καθρέφτη στη στοματική κοιλότητα. Εάν το δόντι στήριγμα έχει σπάσει και βρίσκεται μέσα στην θήκη, θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Εάν η οδοντική στεφάνη είναι κενή, μπορείτε να τη κολλήσετε προσωρινά στη θέση της, πριν πάτε στον οδοντίατρο για μόνιμη συγκόλληση. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας στο τηλέφωνο για να μάθετε τι είδους υλικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για προσωρινή τοποθέτηση. Βεβαιωθείτε ότι το δόντι στήριξης και η θήκη είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά και καθαρά. Προσέξτε να μην δαγκώνετε σκληρές τροφές ενώ η στεφάνη ή η γέφυρα είναι προσωρινά τοποθετημένη. Μην τρώτε γλυκά που κολλάνε στα δόντια σας, όπως καραμέλες. Η  προσωρινή συγκόλληση είναι πολύ πιο αδύναμη από τη μόνιμη και η θήκη μπορεί να βγει ξανά.

4. Βεβαιωθείτε ότι θα πάτε στον οδοντίατρο, ώστε να μπορέσει να τοποθετήσει τη στεφάνη-θήκη ή τη γέφυρα σας στη θέση της. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό, επειδή, αφού η θήκη ή η γέφυρα βγει, από το δόντι, έχει εκτεθεί σε βακτήρια. Η καλύτερη επιλογή προσωρινή για τους ασθενείς είναι η ειδική κόλλα για τη στερέωση οδοντοστοιχιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. 

 Εάν η στεφάνη-θήκη ή γέφυρα βγει από το δόντι, θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Μην αναβάλλετε την επίσκεψη επειδή το δόντι που εκτίθεται στη δράση των βακτηριδίων μπορεί να μολυνθεί και θα βρεθείτε στην ατυχή κατάσταση στην οποία θα πρέπει να εξαχθεί. Εάν, αφού έχετε τοποθετήσει προσωρινά τη στεφάνη ή τη γέφυρα στη θέση της, βγαίνει και πάλι, επανατοποθετήστε την  ακολουθώντας τα ίδια βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Comments are closed.