10 Μύθοι Για Τον Καθαρισμό

10 Μύθοι Για Τον Καθαρισμό
24 Μαΐου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 10 Μύθοι Για Τον Καθαρισμό

10 Μύθοι Για Τον Καθαρισμό

10 μύθοι για τον καθαρισμό των δοντιών

Ο καθαρισμός, είναι μια ανώδυνη οδοντική διαδικασία με την οποία η πέτρα αφαιρείται από τα δόντια. Αν και αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε επώδυνη ούτε περίπλοκη για τον ασθενή, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τον καθαρισμό για αδικαιολόγητους λόγους, επηρεάζοντας έτσι τα δόντια. Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τον καθαρισμό.

10 μύθοι για τον καθαρισμό των δοντιών
Μύθος: Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος μόνο για άτομα με κακή στοματική υγιεινή.
Αλήθεια: Η φθορά των δοντιών μπορεί να συμβεί τόσο σε άτομα με κακή στοματική υγιεινή, αλλά και σε εκείνους που βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα. Η εμφάνιση της οδοντικής πέτρας επηρεάζεται από παράγοντες όπως: η ποσότητα αλάτων στο σάλιο, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή κ.λπ. Μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς μια προδιάθεση για σχηματισμό πέτρας.

Μύθος: Ο καθαρισμός  γενικά δεν είναι απαραίτητος.
Αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία του επαγγελματικού καθαρισμού και του βουρτσίσματος. Ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη τερηδόνας, σχηματίζεται κάτω από την οδοντική πέτρα. Επιπλέον, η πλάκα τείνει να “ξεφλουδίσει” τα ούλα και να διεισδύσει κάτω από αυτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας και απώλειας δοντιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οδοντίατροι προτείνουν τον καθαρισμό να γίνεται κάθε έξι μήνες ή ακόμη πιο συχνά στην περίπτωση των καπνιστών.

Μύθος: Ο καθαρισμός είναι επώδυνος.
Αλήθεια: Οι σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού καθιστούν αυτή τη διαδικασία ανώδυνη. Υπάρχουν σπάνιες καταστάσεις στις οποίες ο ασθενής μπορεί να έχει μια ελαφριά οδοντική ευαισθησία.  Αυτή η ευαισθησία μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά τον καθαρισμό, εκδηλώνεται κυρίως στην κατανάλωση γλυκών ή κρύων τροφίμων. Η οδοντική ευαισθησία μετά τον καθαρισμό εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες και δεν απαιτεί θεραπεία.

Μύθος: Ο καθαρισμός μπορεί να βλάψει τα δόντια.
Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο: ο καθαρισμός προστατεύει τα δόντια και το σμάλτο των δοντιών. Η τεχνική του καθαρισμού περιλαμβάνει την αφαίρεση της οδοντικής πέτρας με υπερήχους, έτσι ώστε το σμάλτο να μην επηρεάζεται καθόλου.

Μύθος: Ο καθαρισμός επιτίθεται στα ούλα σας.
Αλήθεια: Με τα εργαλεία χειρός υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης του οργάνου στα ούλα, αλλά με τη σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζεται σήμερα τα ούλα δεν μπορούν να επηρεαστούν, επειδή ο καθαρισμό, γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής που σπάει την οδοντική πέτρα χρησιμοποιώντας υπερήχους. . Αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο βλάβης στο δόντι ή στα ούλα.

Μύθος: Η οδοντική πέτρα προστατεύει τα δόντια.
Αλήθεια: Ένας άλλος αρκετά κοινός μύθος είναι ότι η πέτρα είναι χρήσιμη για τα δόντια, όπως ένα προστατευτικό “παλτό” που προστατεύει το σμάλτο από βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Στην πραγματικότητα, η πέτρα μπορεί να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών.

Μύθος: Ο καθαρισμός  γίνεται μόνο όταν η πέτρα είναι ορατή.
Αλήθεια: Εάν δεν παρατηρείτε κίτρινες ή καφέ κηλίδες στα δόντια, αυτό δεν σημαίνει ότι η πέτρα δεν υπάρχει. Στα αρχικά στάδια, η πέτρα δεν είναι ορατή στον ασθενή, αλλά πραγματοποιώντας τον προγραμματισμένο εξαμηνιαίο καθαρισμό και επαγγελματικό βούρτσισμα, εξαλείφετε τον κίνδυνο εμφάνισης φθοράς των δοντιών.

Μύθος: Η οδοντική πέτρα  εξαφανίζεται με το βούρτσισμα.
Αλήθεια: Δυστυχώς, μόλις σχηματιστεί η πέτρα, δεν εξαφανίζεται με βούρτσισμα, ανεξάρτητα από το πόσο βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε την εναπόθεσή της είναι με καθαρισμό.

Μύθος: Ο καθαρισμός λευκαίνει τα δόντια
Αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι τα δόντια φαίνονται πιο λευκά μετά τον καθαρισμό και τις οδοντικές διαδικασίες που εκτελούνται μαζί. Αυτό το  αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών εμφανίζεται ως ψευδαίσθηση μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας και την αφαίρεση των χρωστικών των δοντιών σας, έτσι ώστε τα δόντια σας, τα καθαρά, να φαίνονται άσπρα.

Μύθος: Μετά την αφαίρεση της πέτρας, εμφανίζονται κενά μεταξύ των δοντιών
Αλήθεια: Οι διευρυμένοι χώροι μεταξύ των δοντιών που εμφανίζονται μετά τον καθαρισμό, οφείλονται πραγματικά στη συσσώρευση πέτρας. Η οδοντική πέτρα μεγαλώνει, “ξεφλουδίζει” το επιφανειακό στρώμα  των δοντιών και διεισδύει στη ρίζα τους, η οποία μπορεί ακόμη και να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών.

Ένας καθαρισμός στον οδοντίατρό σας

Μια μέρα γεμάτη χαμόγελα

Comments are closed.