Πόσο Συχνά Μπορώ Να Κάνω Λεύκανση ?

Πόσο Συχνά Μπορώ Να Κάνω Λεύκανση ?
8 Σεπτεμβρίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόσο Συχνά Μπορώ Να Κάνω Λεύκανση ?

Πόσο Συχνά Μπορώ Να Κάνω Λεύκανση ?

Η Λεύκανση σήμερα θεωρείται μία ασφαλής, συντηρητική και αποτελεσματική τεχνική αντιμετώπισης δυσχρωμικών προβλημάτων των δοντιών. Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής, υπό την προυπόθεση ότι η εφαρμογή γίνεται με την ευθύνη του οδοντιάτρου. Παρ΄όλα αυτά , επειδή οι χρησιμοποιούμενες χημικές ενώσεις είναι δυνητικά δραστικές ουσίες για τους οδοντικούς ιστούς, αλλά και τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας, έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός στον οδοντιατρικό χώρο κατά πόσον η εφαρμογή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, στον πολφό του δοντιού, στα εμφρακτικά υλικά που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ή στην υγεία των ατόμων. Πλήθος ερευνητικών εργασιών δείχνουν ότι υφίσταται μεταβολές, σε μικροσκοπικό επίπεδο, τόσο στη μικροδομή της επιφάνειας των οδοντικών ιστών , όσο και στην περιεκτικότητα τους σε άλατα.

Σε κλινικό επίπεδο όμως, στις συνθήκες της στοματικής κοιλότητας, οι μεταβολές αυτές φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την υγεία των οδοντικών ιστών με την προυπόθεση, βέβαια, της σωστής εφαρμογής της θεραπείας της Λεύκανσης. Η επίδραση των λευκαντικών παραγόντων στην αδαμαντίνη προκαλεί μίκρο ή νάνομεταβολές που γίνονται ορατές μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Στο στοματικό περιβάλλον , όμως, οι αλλαγές αυτές είναι άνευ σημασίας, αφού ο μηχανισμός επαναμεταλλικοποίησης  του σάλιου διορθώνει τις μικρομορφολογικές αλλαγές της επιφάνειας της αδαμαντίνης. Από μελέτες έχει φανεί ότι 3 μήνες μετά τη λεύκανση, η επιφάνεια της αδαμαντίνης έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με τις διάφορες τεχνικές της λεύκανσης των δοντιών , με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια εμφανίζουν την τάση επανάκτησης του αρχικού χρώματος. Ένα μικρό ποσοστό λευκανθέντων  δοντιών επανακτά το αρχικό του χρώμα σε διάστημα ενός έτους , ενώ σε διάστημα τριών ετών το 66% εμφανίζει κάποιου βαθμού υποτροπή. Όσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα κατά τη θεραπεία της λεύκανσης , τόσο πιθανότερη είναι η υποτροπή.

Για την όσο το δυνατόν μακροβιότερη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης , προτείνεται να παρέχεται μια αναμνηστική εφαρμογή , κάθε έξι μήνες , λευκαντικού παράγοντα, με τη βοήθεια των ατομικών ναρθήκων στο σπίτι για διάστημα 5-6 μέρες. Φυσικά και πριν από τη χορήγηση της αναμνηστικής αυτής δόσης πρέπει να προηγείται καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών.

Ο χρόνος που θα παρατηρηθεί η δευτερογενής οδοντική δυσχρωμία, ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Εξαρτάται από το χρόνο και την τεχνική λεύκανσης , το υλικό επιλογής, τις συνήθειες του ασθενούς , την ποσότητα που μπορεί να απορροφήσουν οι οδοντικοί ιστοί .

Το χρώμα θεωρείται από τους ασθενείς ως το σημαντικότερο στοιχείο, το οποίο καθορίζει τα “όμορφα δόντια“. Ακόμα και ο Αριστοτέλης θεωρούσε τα λευκά δόντια στοιχείο υγείας και δύναμης . Οι ασθενείς , συνειδητοποιώντας όλο και περισσότερο τη σημασία που έχει ένα ελκυστικό χαμόγελο για την ψυχολογική και συναισθηματική τους κατάσταση και την κοινωνική τους αποδοχή, στρέφουν συνεχώς το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση των κατάλληλων αισθητικών θεραπευτικών τεχνικών.

Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχει το γεγονός ότι σε νεαρά άτομα , όπου η διαπερατότητα της οδοντίνης είναι μεγαλύτερη , η διαδικασία τη λεύκανσης απαιτεί λιγότερο χρόνο και πρέπει να γίνεται με ηπιότερα λευκαντικά διαλύματα απ΄ό,τι στους ενήλικες.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ( ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ), ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ  ΤΑ ΔΥΣΧΡΩΜΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ “ΑΠΕΡΙΠΟΙΗΤΟΥ“, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΟΤΗΤΑ .

 

 

Comments are closed.