Γιατί Αιμορραγούν Τα Ούλα Μου Και Τι Πρέπει Να Κάνω

Γιατί Αιμορραγούν Τα Ούλα Μου Και Τι Πρέπει Να Κάνω
25 Οκτωβρίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί Αιμορραγούν Τα Ούλα Μου Και Τι Πρέπει Να Κάνω

Γιατί Αιμορραγούν Τα Ούλα Μου Και Τι Πρέπει Να Κάνω

Η αιμορραγία των ούλων είναι τόσο συχνή που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι μια φυσιολογική κατάσταση που δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα υγιή ούλα είναι σταθερά, στερεωμένα γύρω από κάθε δόντι και σε καμία περίπτωση δεν αιμορραγούν. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια «απλή» αιμορραγία των ούλων, είτε συμβαίνει αυθόρμητα και χωρίς λόγο είτε κατά τη διάρκεια τακτικού βουρτσίσματος, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς και γιατί συμβαίνει.

Γιατί εμφανίζεται αιμορραγία των ούλων;

Η πιο κοινή αιτία είναι η κακή υγιεινή:
Κάθε τόσο όταν τρώμε, το φαγητό πιέζεται ανάμεσα στα δόντια. Μερικές φορές τα υπολείμματα τροφής είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούμε να τα αισθανθούμε και να τα αφαιρέσουμε και άλλες φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι εισέρχονται στα μεσοδόντια διαστήματα. Εάν δεν αφαιρεθούν με τις συνήθεις τεχνικές στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, νήμα και στοματικό διάλυμα), αυτά τα υπολείμματα τροφών θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν οξύ. Τα οξέα που συντίθενται με αυτόν τον τρόπο είναι τα κύρια ερεθίσματα για ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Έτσι εμφανίζεται και η ουλίτιδα (γνωστή και ως το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου). Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία του ουλικού ιστού που προκαλείται από την επιθετικότητα μικροοργανισμών σε αυτό το επίπεδο. Ο ιστός των ούλων κοκκινίζει και διογκώνεται λόγω της αυξημένης παροχής αίματος σε αυτή την περιοχή. Στη συνέχεια σχηματίζονται «σακούλες» γεμάτες αίμα στον ουλικό ιστό που περιβάλλει το δόντι. Σε χαμηλές πιέσεις όπως αυτές που ασκούνται από τις οδοντόβουρτσες, το αίμα σε αυτούς τους σάκους απελευθερώνεται.

Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, αυτή η αιμορραγία είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Αλλοι λόγοι:Η αιμορραγία των ούλων μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω συστηματικών παθήσεων όπως ο διαβήτης, λευχαιμία, αναιμία, εμμηνόπαυση ή ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου) ανεπάρκεια  βιταμίνης C.

Τι μπορούμε να κάνουμε ?

Εάν ο λόγος που αιμορραγούν τα ούλα σας βασίζεται στη βακτηριακή πλάκα που αναπτύσσεται στα μεσοδόντια διαστήματα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη σημασία του οδοντικού νήματος. Οι οδοντόβουρτσες μαζί με την οδοντόκρεμα δεν θα διεισδύσουν αποτελεσματικά σε αυτούς τους χώρους ανεξάρτητα από την επιμονή με την οποία γίνεται το βούρτσισμα. Συνιστάται η χρήση νήματος κατά τη διάρκεια  στοματικής υγιεινής. Το στοματικό διάλυμα παίζει έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση της ανάπτυξης αυτών των βακτηρίων που είναι ένοχοι για πολλές ασθένειες της στοματικής κοιλότητας. Η καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας περιλαμβάνει 3 καθημερινές φορές στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν και τα 3 ΒΑΣΙΚΑ στοιχεία (βούρτσισμα, νήμα και στοματικό διάλυμα). Ιδανικά, σε μεσοδιάστημα 3-6 μηνών, κάθε άτομο θα πρέπει να πηγαίνει στον οδοντίατρο για συνεδρίες επαγγελματικής στοματικής υγιεινής.

Είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας όταν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν χωρίς προφανή λόγο. Μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τι προκαλεί αυτή την αιμορραγία.

 

Comments are closed.