Όλη Η Αλήθεια Για Την Οδοντόβουρτσα Σας.

Όλη Η Αλήθεια Για Την Οδοντόβουρτσα Σας.
Οκτώβριος 31st, 2017 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όλη Η Αλήθεια Για Την Οδοντόβουρτσα Σας.

Όλη Η Αλήθεια Για Την Οδοντόβουρτσα Σας.

Η οδοντόβουρτσα σας, σας φαίνεται αρκετά αθώα, που κάθεται στο νεροχύτη του μπάνιου σας. Αλλά πριν τη βάλετε στο στόμα σας, σκεφτείτε το εξής: η μέση οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει 10 εκατομμύρια βακτήρια ή περισσότερα – συμπεριλαμβανομένων των E. coli και Staph.

Τι είναι μέσα στο στόμα μας;
Σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 100-200 είδη βακτηρίων από το στόμα που ζουν στο στόμα μας.  Επιπλέον, η οδοντόβουρτσά μας είναι ένας μικρός μαγνήτης βακτηρίων, προσελκύοντας βακτήρια από διάφορες πηγές: Για παράδειγμα, εάν αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα επάνω ή δίπλα στο νεροχύτη του μπάνιου, η οδοντόβουρτσα μολύνεται ακόμα και από το πλύσιμο των χεριών. 

Η τουαλέτα και η οδοντόβουρτσα

Ο Charles Gerba, Ph.D., Καθηγητής, Μικροβιολογίας & Περιβαλλοντικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, επισημαίνει ότι τα βακτηρίδια και οι ιοί που πέφτουν από το καζανάκι τουαλέτας  παραμένουν αρκετά  ώστε να εγκατασταθούν σε επιφάνειες σε όλο το μπάνιο.

Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία
Αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα σας σε αεροστεγές δοχείο; Μην το κάνετε. Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να στεγνώσει μεταξύ βουρτσίσματος, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας. Επίσης, αν αποθηκεύετε όλες τις οδοντόβουρτσες της οικογένειας μαζί σε ένα δοχείο, τα βακτηρίδια μπορούν να εξαπλωθούν από τη μία στην άλλη, εάν οι κεφαλές της οδοντόβουρτσας ακουμπάνε.. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα κακή ιδέα αν ένα άτομο είναι άρρωστο.
Παράλληλα, είναι δυνατόν τα μικρόβια να μεταδίδονται από τη μία βούρτσα στην άλλη, μοιράζοντας την οδοντόκρεμα.

Πώς να κρατήσετε καθαρή την οδοντόβουρτσα σας?

Αντικαταστήστε τη οδοντόβουρτσα σας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ή όταν οι τρίχες  φθαρούν.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόκρεμα.  Οι οδοντόκρεμες με τρικλοζάνη είναι καλύτερες από τις κανονικές οδοντόκρεμες φθορίου για τη «θανάτωση» των βακτηρίων από το στόμα.

Μην μοιράζεστε. Μην μοιράζεστε τις οδοντόβουρτσες σας. Δεν έχει σημασία πόσο ευσυνείδητος είστε για τον καθαρισμό, ποτέ δεν θα αφαιρέσετε όλα τα βακτηρίδια. Εάν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, είναι καλύτερα να έχετε διαφορετικές  οδοντόπαστες για τα μέλη της οικογένειας. “Εάν είστε μια οικογένεια που μοιράζεται, όταν συμπιέζετε την οδοντόκρεμα πάνω στις βούρτσες, μην πιέζετε το άνοιγμα της πάστας στις βούρτσες. Αντ ‘αυτού, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την οδοντόκρεμα πάνω από τη βούρτσα χωρίς να έρθετε σε επαφή με το άνοιγμα της οδοντόκρεμας.

Καθαρίστε τις τρίχες των οδοντοβουρτσών. Περιστασιακά πλύνετε με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή στοματικά πλύση με αντιβακτηριακούς παράγοντες, ειδικά αν έχει πέσει στο πάτωμα, η οδοντόβουρτσα σας. Και πρέπει να καθαρίζετε μετά από κάθε βούρτσισμα  ξεπλένοντας την οδοντόβουρτσα με νερό της βρύσης ή ακόμα και πλένοντας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνετε καλά, ώστε να μην έχετε υπολειμματική σαπουνάδα. .Εάν πρόκειται να τοποθετήσετε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σας μέσα από το πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε ότι βάζετε μόνο το άκρο των τριχών, όχι το ηλεκτρικό φορτιστή.

  1. Κλείστε το καπάκι. Πάντα ξεπλύνετε την τουαλέτα σας με το καπάκι κάτω!
  2. Εκθέστε το στον αέρα. Μην την αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο. Εάν κρατάτε τη δική σας στο κουτί  των φαρμάκων- γενικά, μια καλή ιδέα – μπορείτε να πείτε εάν υπάρχει αρκετός αέρας εάν η βούρτσα σας στεγνώνει μεταξύ των καθαρισμών. Και εάν αποθηκεύετε οδοντόβουρτσες μαζί, βεβαιωθείτε ότι οι κεφαλές δεν ακουμπούν.

 

Comments are closed.