Άπνοια – Ροχαλητό

Άπνοια – Ροχαλητό
Οκτώβριος 26th, 2017 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άπνοια – Ροχαλητό

Άπνοια – Ροχαλητό

Άπνοια- Ροχαλητό

Ένα άτομο ροχαλίζει όταν οι ανώτεροι αεραγωγοί είναι μερικώς παρεμποδισμένοι. Γενικά, με την ηλικία, υπάρχει επίσης μερική απώλεια μυϊκού τόνου και νευρολογικές μεταβολές της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Όταν ο ροχαλητό είναι σοβαρό (= δυνατό), μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις για τη γενική κατάσταση της υγείας.  Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό, ακολουθούμενο από σύντομες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνά, τα σημάδια αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA) προκύπτουν από ένα συνδυασμό των ακόλουθων παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου:
  • Υγιές ροχαλητό
  • Νυκτερινοί ιδρώτες
  • Πονοκέφαλος

Κατά τη διάρκεια της ημέρας:

  • Κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Νωθρότητα κατά την οδήγηση
  • Έλλειψη συγκέντρωσης, αίσθηση συνεχιζόμενης κούρασης
  • Ο ύπνος σε δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Πονοκέφαλος

 Ο παράγοντας παχυσαρκία συμβαίνει συχνά, συνήθως με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ένα διπλό πηγούνι με μια αμβλεία γραμμή λαιμού-πηγούνι (που σημαίνει μόνιμο επιπλέον βάρος στο άνω αναπνευστικό σύστημα όταν ξαπλώνει) και συχνά μια κάτω γνάθο πάρα πολύ πίσω. Η αρτηριακή υπέρταση επίσης σημειώνεται τακτικά. Τελικά, το άτομο ,αν δε το προσέξει, μπορεί να παρουσιάσει έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου (αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος). Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα θεραπεία.

Οι συνέπειες της μηχανικής απόφραξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού 
Όταν ένα άτομο κοιμάται, οι μύες (και επίσης η γλώσσα και οι αεραγωγοί) μετακινούνται σταδιακά σε κατάσταση χαλάρωσης. Η γλώσσα στη συνέχεια πέφτει στο κάτω μέρος του λαιμού και θα εμποδίσει την άνω αναπνευστική οδό. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η άπνοια μπορεί να διαρκέσει 15-20-30 δευτερόλεπτα και ακόμη και μέχρι δύο λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα οξυγόνου στο σώμα και στο αίμα μειώνεται ραγδαία. Όταν πέφτει πάρα πολύ, ο υπνωτιστής τελικά ανησυχεί από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ξυπνά εν μέρει και είναι συνήθως σε ένα πιο ρηχό στάδιο ύπνου. Η αναπνοή έπειτα ξαναρχίζει για λίγο, ο κύκλος αρχίζει και πάλι. Αυτές οι περιπτώσεις μερικών, αλλά επαναλαμβανόμενων, αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου εμποδίζουν τον ύπνο να έχει έναν ποιοτικό ύπνο. Δεν έχει χρόνο να φτάσει στο βασικό στάδιο του κύκλου βαθιάς ύπνου (ύπνος REM) γιατί ξυπνάει όλη την ώρα (εν μέρει), μερικές φορές 50, 100, 250, … φορές ανά διανυκτέρευση. Η κόπωση που βιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης.

Εκτός από την προαναφερθείσα κόπωση, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποφέρουν από αγγειακές διαταραχές, οι οποίες θα εκδηλωθούν ταχύτερα. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε ένα ηλικιωμένο άτομο με άπνοια ύπνου είναι περίπου πέντε φορές πιο πιθανό να έχει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από κάποιον που δεν πάσχει από αυτό το σύνδρομο. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι εννέα φορές υψηλότερα στους ασθενείς με άπνοια κατά τον ύπνο απ ‘ό, τι στους ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί.
Πώς μπορώ να πω εάν έχω άπνοια ύπνου; 
Θα ξεκινήσετε πραγματοποιώντας μια δοκιμασία ύπνου σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο. Θα εξεταστείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Το βάθος του ύπνου και των συνηθειών σας θα αναλυθεί επίσης. Ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα σας και η αρτηριακή σας πίεση ακολουθούνται επίσης.

Τι είναι το CPAP; 

Είναι συχνά μια πρώτη θεραπεία. Η CPAP είναι συνώνυμη με τη συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (ή τη συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών). Η συσκευή CPAP παράγει μια σταθερή χαμηλή θετική πίεση για να προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτές τις ανώτερες αεραγωγές. Αυτή είναι μια πλαστική μάσκα που φοράτε στη μύτη και / ή στο στόμα σας.Όταν έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο, είναι δεμένο γύρω από το κεφάλι, έτσι ώστε να είναι δυνατό να συνεχίσει να το φορέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνδέεται με ένα μηχάνημα μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα αέρα. Το CPAP ασκεί ώθηση στις ανώτερες αεραγωγές για να ανοίξει, επιτρέποντας την κανονική εισπνοή και εκπνοή.

Υπάρχουν  μη χειρουργικές λύσεις;

Εκτός από τη συσκευή CPAP, υπάρχουν και αρκετές οδοντιατρικές συσκευές που προωθούν την κάτω γνάθο. Βάζουν τη γλώσσα προς τα εμπρός. Με την πάροδο του χρόνου, συνιστάται σίγουρα η αξιολόγηση και η επανεκτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτών των συσκευών. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται ίσως τελικά χρειαστεί να συμβουλευτείτε άλλους επαγγελματίες για να βρείτε άλλες λύσεις εκ των οποίων και χειρουργικές. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη . Φροντίζουμε να παρακολουθούμε την γενική μας υγεία και τις αλλαγές που πιθανόν προκύπτουν.

Comments are closed.