5 τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια σας για τα Χριστούγεννα

5 τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια σας για τα Χριστούγεννα
15 Νοεμβρίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 5 τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια σας για τα Χριστούγεννα

5 τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια σας για τα Χριστούγεννα

5 τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια σας για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια εποχή γιορτής, γαστρονομικής περιποίησης και χρόνου με αγαπημένα πρόσωπα. Δεν θα ήταν περίεργο που η διατήρηση της στοματικής υγείας δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων σας την εορταστική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε ετοιμάσει 5 εύκολες στην εφαρμογή συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Μειώστε τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τόσα καλούδια στο χέρι, στις διακοπές μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τρώτε γλυκά σνακ πολύ πιο συχνά από το συνηθισμένο. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η συνεχής έκθεση στη ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Δεν είναι η ίδια η ποσότητα ζάχαρης που είναι επιβλαβής για τα δόντια, αλλά το πόσο συχνά την καταναλώνετε είναι το πρόβλημα. Η λύση είναι απλή: απολαύστε γλυκά μόνο μετά το κυρίως γεύμα, για να προστατέψετε τα δόντια σας απολαμβάνοντας τα συγκεκριμένα καλούδια των Χριστουγέννων.

Μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία. Το είχαμε όλοι: είναι παραμονή Χριστουγέννων και δεν προλάβατε να τυλίξετε όλα τα δώρα. Βιάζεστε, οπότε επιλέγετε να σπάσετε την ταινία με τα δόντια σας, κάτι που δεν συνιστάται για τη στοματική σας υγεία. Επειδή ασκείτε μεγάλη πίεση στις άκρες των δοντιών σας όταν σπάτε την ταινία, μπορείτε να σπάσετε ή να αποδυναμώσετε τα δόντια σας ή ακόμα και να ξεκολλήσετε μια στεφάνη.

Ένας άλλος τρόπος για να θέσετε σε κίνδυνο τα δόντια σας είναι να σπάσετε τα τσόφλια καρυδιάς με αυτά ή να ανοίξετε μπουκάλια, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα δόντια σας.

Μην ξεχνάτε: αν δεν θέλετε να ρισκάρετε μια επείγουσα επίσκεψη στον οδοντίατρο των διακοπών, μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία.

Υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια. Λίγα πράγματα είναι πιο ενοχλητικά από το να αφήνεις φαγητό ανάμεσα στα δόντια σου. Εάν βρίσκεστε σε εορταστικό γεύμα, μην χρησιμοποιείτε αυτοσχέδια αντικείμενα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φαγητού ανάμεσα στα δόντια σας. Τα μόνα ασφαλή εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι οδοντικό νήμα ή οδοντόβουρτσες. Εάν δεν τα έχετε κοντά σας, ξεπλύνετε το στόμα σας έντονα με νερό για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών. Εάν αποτύχετε, περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι και μπορείτε να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας με τα κατάλληλα εργαλεία

Κολλώδη γλυκά. Τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, μελομακάρονα, και οι καραμέλες είναι συχνά πολύ κολλώδεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα δόντια σας. Τα κολλώδη γλυκά μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσουν τα σφραγίσματα, οι στεφάνες, οι γέφυρες ή ακόμα και οι οδοντοστοιχίες.

Σας προτείνουμε να αντικαταστήσετε τα κολλώδη γλυκά με σοκολάτες που λιώνουν στο στόμα σας και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια σας.

Σαμπάνια. Οι χειμερινές διακοπές δεν θα ήταν ίδιες χωρίς τα αφρώδη ποτά… Γνωρίζατε ότι η σαμπάνια ή το Prosecco μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια σας εάν καταναλωθούν υπερβολικά; Το αλκοόλ, η ζάχαρη και η οξύτητα των αφρώδη ποτών διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών εάν καταναλώνονται πολύ συχνά.

Απολαύστε μόνο μερικά ποτήρια αφρώδους ποτού κατά τη διάρκεια των διακοπών και εναλλάξτε σαμπάνια ή Prosecco με νερό και άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί.

Αγνοώντας τη στοματική υγιεινή. Τα Χριστούγεννα είναι μια πολυάσχολη περίοδος για τον καθένα μας. Ωστόσο, εάν συνηθίζετε να παραλείπετε τα δόντια σας το βράδυ κατά τη διάρκεια των διακοπών, βάζετε τα δόντια και τα ούλα σας σε κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας ή ουλίτιδας.

Ακόμα κι αν έχετε κόσμο ή κουραστείτε, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί και το βράδυ για δύο λεπτά και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Καθώς οι χειμερινές διακοπές είναι σε πλήρη εξέλιξη, απολαύστε τη μαγεία τους καταρχήν! Θυμηθείτε επίσης να δώσετε λίγη προσοχή στα δόντια σας, γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που χρειάζονται για τις γιορτές. Από όλους στην ομάδα  DENTIST TOGIOPOULOU, DENT A’ VIE , σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!

Comments are closed.