Απόστημα ! Πώς να θεραπεύσετε ένα οδοντικό απόστημα;

Απόστημα ! Πώς να θεραπεύσετε ένα οδοντικό απόστημα;
13 Ιουλίου, 2021 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απόστημα ! Πώς να θεραπεύσετε ένα οδοντικό απόστημα;

Απόστημα ! Πώς να θεραπεύσετε ένα οδοντικό απόστημα;

Η εμφάνιση ενός αποστήματος των δοντιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο, ακόμη και πυρετό. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Απαιτεί συχνά αντιβιοτικά και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, παροχεύτευση.

Ορισμός
Το οδοντικό απόστημα είναι μια μολυσματική και πυώδης βλάβη βακτηριακής προέλευσης περιοδοντικών ιστών που απαιτεί οδοντική θεραπεία δεδομένου του κινδύνου επιπλοκών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των περιοδοντικών ιστών στήριξης. Δεν υπάρχει αυθόρμητη ίαση της νόσου. Το απόστημα μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο: στη δεύτερη περίπτωση, χαρακτηρίζεται από τη συνεχή εκροή πύου στην στοματική κοιλότητα. Εκδηλώνεται από τη φλεγμονή των ούλων και τον πόνο κατά τη μάσηση.

Απόστημα ούλων, περιοδοντικών, ακροριζικών ή κάτω από τη στεφάνη;
Διαφορετικές μορφές είναι δυνατές ανάλογα με το αν προέρχεται από λοίμωξη των ούλων ή από χαλάρωση του δοντιού, μιλάμε για ούλα ή περιοδοντικό απόστημα. Εάν η βακτηριακή λοίμωξη εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της φθοράς των δοντιών ή του σπασίματος, ονομάζεται οδοντικό απόστημα . Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στους ιστούς που περιβάλλουν μια στεφάνη.

Αιτίες
Το απόστημα των δοντιών είναι μια συλλογή πύου που βρίσκεται στους ιστούς που περιβάλλουν τη ρίζα των δοντιών. Μια μόλυνση του πολφού, που βρίσκεται στην κεντρική κοιλότητα του δοντιού και σχηματίζεται από αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, είναι η αιτία του αποστήματος των δοντιών. Τα αίτια ενός οδοντικού αποστήματος είναι πολυάριθμα: τερηδόνα, οδοντικό τραύμα, φρονιμήτης, συσσώρευση πέτρας κάτω από τα ούλα, χαλάρωση των δοντιών και γενικευμένη περιοδοντίτιδα.

Ευνοητικοί παράγοντες
Το στρες, ο διαβήτης και μια πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είναι παράγοντες κινδύνου. Η κακή διατροφή, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και η  κατάχρηση αλκοόλ μπορούν επίσης να προωθήσουν αυτήν τη μόλυνση.

Συμπτώματα: πόνος, κακή αναπνοή, πρήξιμο, ρίγη
Τα συμπτώματα του αποστήματος των δοντιών εμφανίζονται ξαφνικά, με έντονο, έντονο πόνο, συνήθως στη ρίζα του δοντιού, φλεγμονή των ούλων, κακή γεύση στο στόμα, κακή αναπνοή, αυξημένη κινητικότητα του δοντιού και εκκένωση του πύου μέσω τερηδόνας ή ιστού των ούλων. Εάν η λοίμωξη είναι εκτεταμένη, πρήξιμο κάτω από το δέρμα, δυσφορία στο άνοιγμα του στόματός σας, πυρετός, κόπωση και ρίγη.

Τα τοιχώματα του αποστήματος μπορεί να σχάσουν από μόνα τους, προκαλώντας ροή άσπρου ή κιτρινο-πρασινωπού υγρού με έντονη μυρωδιά. Μετά την παροχέτευση του αποστήματος, ο πόνος εξαφανίζεται. Εάν το απόστημα αντιμετωπιστεί λάθος, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί  στις γνάθους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απόστημα είναι επείγουσα ανάγκη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε  οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Ανώδυνο απόστημα δοντιών
Ένα απόστημα δοντιών, όταν είναι αδρανές , δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ακτινογραφία.

Διάγνωση
Το απόστημα των δοντιών διαγιγνώσκεται από οδοντίατρο, είτε κατά τη διάρκεια μιας σύνηθες συνεδρίας, όταν βρίσκεται μόνο στο πρώτο στάδιο, είτε κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας επέμβασης λόγω του σοβαρού πόνου. Απαιτείται μια ακτινογραφία για την εκτίμηση της σοβαρότητας του αποστήματος και τυχόν επιπλοκών.

Επιπλοκές
Εάν το απόστημα του δοντιού δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να προχωρήσει σε ρήξη του τοιχώματος του αποστήματος  ή ακόμη και καταστροφή του οστού. . Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές δομές: γλώσσα, λαιμό, ιγμόρεια κ.λπ. ή ακόμη και στον εγκέφαλο εάν εξαπλωθεί μέσω του αίματος.

Θεραπεία

Ένα οδοντικό απόστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο το συντομότερο δυνατό. Ακόμα κι αν φοβάστε τον οδοντίατρο, είναι σημαντικό να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να λάβετε τη θεραπεία του αποστήματος και της αιτίας του το συντομότερο δυνατό.

Τα τοιχώματα του αποστήματος πρέπει να σπάσουν για να φύγει το πύον. Έτσι, μια απλή τομή με ένα νυστέρι στο επίπεδο του αποστήματος επιτρέπει την παροχέτευση του πύου, εάν αυτό δεν συνέβη αυθόρμητα. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη λήψη αντιβιοτικών, την ενδοδοντική θεραπεία (μέσα στον οδοντικό σωλήνα) και τέλος, γεμίζοντας την κοιλότητα με μια πάστα πλήρωσης και τοποθετώντας μια στεφάνη. Μερικές φορές εξετάζεται η εξαγωγή δοντιών και η θεραπεία για περιοδοντίτιδα.

Φυσικές θεραπείες

Το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου και μέντας μπορεί να εφαρμοστεί στα πρησμένα ούλα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων (αλλά όχι τη θεραπεία του αποστήματος των δοντιών). Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα γαρίφαλο απευθείας στο επίπεδο των ούλων μόλις αισθανθείτε τον πόνο ή να το εγχύσετε σε βραστό νερό για δέκα λεπτά και να κάνετε γαργάρες. Η μαγειρική σόδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου στο στόμα (με ρυθμό 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ποτήρι νερό). Ορισμένες αναλγητικές γέλες, ειδικά μέντα ή αλόη βέρα, είναι πολύ αποτελεσματικές στην ανακούφιση του πόνου και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Αποτρέψτε το απόστημα των δοντιών
Πλύνετε τα δόντια σας τρεις φορές την ημέρα και κάντε αποτελεσματικό βούρτσισμα, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση μαλακή οδοντόβουρτσα.
Τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις (δύο φορές το χρόνο για παιδιά και για ενήλικες). Η ευκαιρία να ελέγξετε τυχόν υπάρχουσες τερηδόνες, να ελέγξετε την κατάσταση των ούλων και να κάνετε τακτικούς καθαρισμούς  για να εξαλείψετε εντελώς την οδοντική πλάκα και να την αποτρέψετε να μετατραπεί σε πέτρα. Αυτή η συνεχής εναπόθεση πλούσια σε μικρόβια προάγει την ασθένεια των ούλων και το σχηματισμό τερηδόνας.
Μειώστε ή σταματήστε την κατανάλωση καπνού, γεγονός που συμβάλλει  την περιοδοντίτιδα.
Προσοχή  στη διατροφή σας. Πολύ όξινο, προωθεί την απομεταλικοποίηση του σμάλτου. Αποφύγετε: χυμούς εσπεριδοειδών, αλλά και ανθρακούχα ποτά. Πολύ γλυκό, η τροφή προάγει το σχηματισμό βακτηρίων και τερηδόνας.

Θυμηθείτε, το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ.

 

Comments are closed.