8 πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό σας

8 πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό σας
30 Μαρτίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 8 πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό σας

8 πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό σας

Διαβήτης

Ο διαβήτης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ουλίτιδας. Το τακτικό βούρτσισμα, το νήμα και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των οδοντικών προβλημάτων.

Ο διαβήτης σχετίζεται άμεσα με την περιοδοντική νόσο, επομένως ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα, εκτός από το ότι κιτρινίζει τα δόντια, θα επηρεάσει και τα ούλα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της πίσσας που παράγει ένα κολλώδες στρώμα στα δόντια που φιλοξενεί τα βακτήρια που καθορίζουν την παραγωγή οξέος και δημιουργούν ερεθιστικές τοξίνες, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών .

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πολλές άλλες ασθένειες της στοματικής κοιλότητας ή του λαιμού, αλλά μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβές από αυτό. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού, καρκίνο του στόματος και καρκίνο του πνεύμονα.

Εγκυμοσύνη

Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να διατηρούν τα δόντια και τα ούλα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ουλίτιδας που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία και της γέννησης πρόωρων ή λιποβαρών μωρών. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε φλεγμονή των ούλων.
Συνιστάται η συχνή χρήση στοματικού διαλύματος και το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα που περιέχει αλάτι.

Το τρίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών ή ο βρουξισμός επηρεάζει τη γνάθο, προκαλώντας πόνο και μπορεί να επηρεάσει τη φυσιογνωμία του προσώπου.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν υγιή ούλα και δόντια καταλήγουν να σφίγγουν τα δόντια τους τόσο συχνά και τόσο σκληρά που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών τους, με αποτέλεσμα να σκίζονται και να γίνονται ευαίσθητα.

Το άγχος και ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν αυτό το τρίξιμο των δοντιών, ειδικά τη νύχτα, το οποίο μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να συμβάλει στην αποδυνάμωση της αντoχής  τους.

Γλυκά

Η ζάχαρη δεν επιτίθεται άμεσα στα δόντια, αλλά το οξύ που παράγεται όταν καταναλώνεται η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες. Δεν συνιστάται να αφήνετε τη ζάχαρη να μείνει στο στόμα ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.
Η λύση είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μόλις φάτε γλυκό, για να μην αφήσετε τη ζάχαρη να μείνει πολύ  ώρα στα δόντια σας. Εάν δεν είναι δυνατό να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα σνακ, τότε συνιστάται να τρώτε τυρί ή γιαούρτι ή να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε την έκκριση του σάλιου και να εξουδετερώσετε τα οξέα.

Ζεστά ροφήματα

Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα δόντια ορισμένων ανθρώπων φαίνονται βρώμικα. Το μαύρο τσάι και ο καφές έχουν ενώσεις που διεισδύουν στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν έντονες χρωστικές.

Η λύση θα ήταν η προσθήκη γάλακτος στον καφέ ή το τσάι, για να μειωθεί η επίδρασή τους στα δόντια.

Μη χρήση οδοντικού νήματος

Το νήμα και το βούρτσισμα αποτελούν σημαντικό μέρος της στοματικής υγιεινής. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι το μόνο πράγμα που κρατά μακριά τις περιοδοντικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν το 50% του ενήλικου πληθυσμού.

Με το οδοντικό νήμα μπορείτε να φτάσετε στα πιο στενά σημεία και σε απρόσιτα σημεία με οδοντόβουρτσα. Το οδοντικό νήμα είναι πολύ εύκαμπτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τη γραμμή των ούλων. Βοηθά στην πρόληψη της πέτρας και βελτιώνει τη μυρωδιά της αναπνοής.

Εσπεριδοειδή και όξινα τρόφιμα

Ακόμα κι αν δεν έχουν ζάχαρη όπως οι χυμοί, πορτοκαλιού ή λεμονιού έχουν οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών και εξασθενούν την αντοχή των δοντιών, προδιαθέτοντας την τερηδόνα.
Πριν από το πλύσιμο, το στόμα πρέπει να ξεπλυθεί με νερό ή να μασηθεί τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Comments are closed.