Πώς Να Φροντίζετε Τα Δόντια Σας Μετά Τον Καθαρισμό Δοντιών.

Πώς Να Φροντίζετε Τα Δόντια Σας Μετά Τον Καθαρισμό Δοντιών.
31 Μαρτίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς Να Φροντίζετε Τα Δόντια Σας Μετά Τον Καθαρισμό Δοντιών.

Πώς Να Φροντίζετε Τα Δόντια Σας Μετά Τον Καθαρισμό Δοντιών.

Η διαδικασία του καθαρισμού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών δοντιών. Ωστόσο, μετά τη διαδικασία, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω σχολαστικής στοματικής υγιεινής. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα κάθε μέρα, γιατί έτσι θα καθαρίσετε τα υπολείμματα από τις λιγότερο προσβάσιμες περιοχές και θα επαναφέρετε το φυσιολογικό pH στη στοματική κοιλότητα. Διαφορετικά, το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί γρήγορα και θα επιδεινωθεί, οδηγώντας πιθανότατα σε τερηδόνα. Έτσι, ετοιμάσαμε μια σειρά από συμβουλές για τη φροντίδα των δοντιών σας μετά τον καθαρισμό, τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους κανόνες.

Τι είναι ο οδοντικός καθαρισμός;
Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας και της πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείται συνήθως μια συσκευή υπερήχων, η οποία αφαιρεί τις περισσότερες εναποθέσεις. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία χειρός που καθαρίζουν τα υπολείμματα. Στο τέλος θα γίνει επαγγελματικό βούρτσισμα που αφαιρεί λεκέδες από τα δόντια και αφήνει πίσω του μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια.

Κανόνες που πρέπει να τηρούνται αμέσως μετά τον καθαρισμό:
Αυτές οι συμβουλές πρέπει να σας τις δώσει ο ίδιος ο οδοντίατρος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρέπει να ακολουθούνται για 2-3 ημέρες, γιατί η επιφάνεια του δοντιού είναι ακόμα ευαίσθητη μετά την επαγγελματική αποτρύγωση.

Τις πρώτες 2-3 ημέρες πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Συνιστάται να επιλέξετε μια βούρτσα με απαλή δομή και μια οδοντόκρεμα με φθόριο. Μετά από επτά ημέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα μέτριας σκληρότητας
Εάν είστε καπνιστής, η συμβουλή μας είναι να αποφύγετε αυτή τη συνήθεια για τουλάχιστον δύο ημέρες, γιατί διαφορετικά το σμάλτο των δοντιών, φρέσκο ​​καθαρισμένο, θα σκουρύνει γρήγορα από τον καπνό του τσιγάρου.
Μετά τον καθαρισμό, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων που αυξάνουν την ευαισθησία των δοντιών: γλυκό, ξινό, ζεστό και κρύο. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται για 2 ημέρες μετά τη διαδικασία
Κατά την πρώτη περίοδο, πρέπει να αποκλείσετε την κατανάλωση: καφέ, τσαγιού, χυμού, ανθρακούχου νερού, σοκολάτας, κέτσαπ, ντομάτας και άλλων προϊόντων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα κόκκινων χρωστικών.
Σε περίπτωση πόνου ή υψηλής ευαισθησίας, τα δόντια θα καθαρίζονται με ειδικά διαλύματα για ευαίσθητα δόντια, όπως υποδεικνύει ο οδοντίατρος.

Πώς διατηρείτε το αποτέλεσμα της αποτρύγωσης μέχρι την επόμενη προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο;
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο βούρτσισμα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΤΡΥΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ.

Όλα ξεκινούν με το βούρτσισμα. Ο καθημερινός καθαρισμός αφαιρεί τη βακτηριακή πλάκα, αποτρέποντας έτσι νέες εναποθέσεις πέτρας. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – το πρωί και το βράδυ. Και εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών, δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίζετε τη γλώσσα, τα ούλα και τα μάγουλα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι ευπρόσδεκτο να επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα που έχει μικρό και στρογγυλό άκρο, με απαλή δομή, που θα επέτρεπε τη διείσδυση σε όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας. Μια ακόμη πιο αποτελεσματική εναλλακτική θα ήταν η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Αυτό εξασφαλίζει μικρότερη πιθανότητα σχηματισμού ουλίτιδας.

1. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα
Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων είναι ικανοποιημένοι με το βούρτσισμα των δοντιών τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνουμε να καθαρίσουμε καλά κάθε χώρο. Οι περισσότερες από τις εναποθέσεις περίπου το 80%, σχηματίζεται στα κοιλώματα, τα κανάλια και τις αυλακώσεις στην επιφάνεια των δοντιών και μεταξύ τους. Το νήμα επιτρέπει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από αυτά τα μέρη.

2. Αποφύγετε τις κακές συνήθειες
Αποφύγετε τροφές, ποτά και συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ανθρακούχα ποτά: η περίσσεια ζάχαρης που περιέχουν προκαλεί ταχεία τερηδόνα. Επιπλέον, συστατικά όπως το κιτρικό και το φωσφορικό οξύ αποδυναμώνουν το στρώμα του σμάλτου. Έτσι, το δόντι είναι πιο επιρρεπές στην τερηδόνα.
Υψηλή ποσότητα ζάχαρης: η μείωση της κατανάλωσης τροφών με πολλή ζάχαρη εξασφαλίζει υγεία και οδοντική υγιεινή. Η ζάχαρη προκαλεί αυξημένη οξύτητα και επιταχύνει το σχηματισμό βακτηριακής πλάκας, η οποία προκαλεί την εμφάνιση πέτρας. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στην εμφάνιση τερηδόνας. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, αρκεί να μειώσετε την ποσότητα. Ομοίως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αντί της ζάχαρης που είναι υγιεινές για τον οργανισμό.
Κόψτε το κάπνισμα: ανεξάρτητα από το πόσο καθαρά είναι τα δόντια σας μετά τον καθαρισμό της πλάκας, το κάπνισμα αντιστρέφει γρήγορα το αποτέλεσμα

3. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα
Η χρήση οδοντόκρεμας πλούσιας σε φθόριο μπορεί να αποτρέψει οδοντικά προβλήματα. Δεν συνιστάται όμως να το χρησιμοποιείτε αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, γιατί θα ξεπλύνει όλο το φθόριο που έχει απομείνει από την οδοντόκρεμα. Μετά τη χρήση της οδοντόκρεμας δεν πρέπει να φάτε τίποτα για 30 λεπτά.

4. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο
Οι πονόδοντοι είναι αυτοί που εμφανίζονται με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο, είτε ως αποτέλεσμα οδοντικών λοιμώξεων, αιμορραγιών, αποστημάτων, τερηδόνας, ουλίτιδας ή ακόμη και καρκίνου του στόματος. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο εγγυώνται ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει θα αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Φροντίστε την υγεία των δοντιών σας, για σωματική και ψυχολογική άνεση, για να καθαρίσετε τις εναποθέσεις πέτρας και να αποφύγετε την εμφάνιση πιο σοβαρών προβλημάτων. Οι οδοντίατροι θα βρουν τις καταλληλότερες συμβουλές για εσάς όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας και της αισθητικής των δοντιών!

Comments are closed.