Χώρος Μεταξύ Ούλου Και Στεφάνης

Χώρος Μεταξύ Ούλου Και Στεφάνης
27 Μαρτίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χώρος Μεταξύ Ούλου Και Στεφάνης

Χώρος Μεταξύ Ούλου Και Στεφάνης

Τι είναι  και γιατί εμφανίζεται ο χώρος μεταξύ ούλων και  στεφάνης.
Ο χώρος μεταξύ των στεφάνων και των ούλων είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των ούλων. Συνήθως αυτή η διαδικασία είναι αργή και ο χώρος μπορεί να παρατηρηθεί μετά από πολλά χρόνια. Σπάνια, όμως, το ούλο υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα και ο χώρος γίνεται ορατός μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συγκόλληση των στεφάνων.
Η κύρια αιτία στη διαμόρφωση του χώρου είναι η υγιεινή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συνθήκες που θα συνέβαλαν στην εμφάνιση διαστημάτων μεταξύ στεφάνων και ούλων, όπως:

  • Ο φυσιολογικός παράγοντας (όταν το ούλο υποχωρεί φυσικά)
  • Περιοδοντικές παθήσεις (η κύρια αιτία είναι η έλλειψη οδοντικής υγιεινής)
  • Προσθετικές εργασίες σε δυσμενείς συνθήκες (όταν τα αποτυπώματα ελήφθησαν με φλεγμονώδη ούλα)
  • Προσθετικές εργασίες που συγκολλούνται λίγο μετά την εξαγωγή (μετά την εξαγωγή των δοντιών, το οστό και τα ούλα υφίστανται αλλαγές – υποχωρούν. Συνιστάται να γίνει η γέφυρα σε αυτόν τον χώρο μετά από μερικό διάστημα μετά την εξαγωγή)

Πώς αποφεύγουμε την εμφάνιση του χώρου ανάμεσα στις στεφάνες και των ούλων;
Όπως προαναφέρθηκε, η υγιεινή είναι η βάση της μακροζωίας μιας προσθετικής εργασίας. Ο ασθενής πρέπει να φροντίσει σωστά την προσθετική εργασία για να αποφύγει ή να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση του χώρου μεταξύ των ούλων και των στεφάνων. Για να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε, έχουμε διαχωρίσει τις ευθύνες του ασθενούς από τις ευθύνες του γιατρού.

Η ευθύνη του ασθενούς είναι:

Να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού μετά τη θεραπεία (εάν υπάρχουν μεμονωμένες ιδιαιτερότητες)
Να τηρεί αυστηρή καθημερινή υγιεινή
Πηγαίνετε σε τακτικούς ελέγχους με τον θεράποντα ιατρό (συνήθως μία φορά κάθε 6 μήνες)

Η ευθύνη του γιατρού είναι:

Να πραγματοποιήσει μια προσθετική εργασία σύμφωνα με τα πιο σωστά και αποτελεσματικά πρωτόκολλα (προετοιμασία των δοντιών όσο το δυνατόν ελάχιστα επεμβατική, ακριβή αποτυπώματα με σύγχρονες διατάξεις αποτυπώματος)
Για να εξασφαλίσετε ότι η κατάσταση των ούλων είναι ιδανική και πλήρως προετοιμασμένη (επουλωμένη) για το αποτύπωμα.
Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν είναι αλλεργικός στα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο όπου κατασκευάζονται οι στεφάνες)

Ποιες είναι οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν λόγω του χώρου μεταξύ των στεφάνων και των ούλων;
Ο χώρος μεταξύ των ούλων και των οδοντικών στεφάνων μπορεί να είναι αντιαισθητικός, ενοχλητικός και ακόμη και επικίνδυνος για τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα. Οι συνέπειες μπορεί να είναι:

  • Φλεγμονή των ούλων
  • Ασχημη μυρωδιά
  • Σχηματισμός τερηδόνας στη ρίζα του δοντιού
  • Φθορά του δοντιού κάτω από τη γέφυρα (τερηδόνα)
  • Κάταγμα οπίσθιων δοντιών
  • Εξαγωγή δοντιού.

Πως λύνουμε το πρόβλημα;
Μερικοί ασθενείς, ειδικά εκείνοι που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη θεραπεία με οδοντικές γέφυρες, ζητούν μεταμόσχευση ούλων για να κλείσει το διάστημα μεταξύ των ούλων και των στεφάνων. Τα αποτελέσματα των μοσχευμάτων ούλων είναι συζητήσιμα με τις οδοντικές γέφυρες. Συχνά αυτή η διαδικασία είναι αναποτελεσματική, αλλά κάθε περίπτωση θα αναλυθεί ξεχωριστά.

Εάν ο χώρος είναι μικρός, ελάχιστα ορατός, ο γιατρός μπορεί να προτείνει θεραπείες συντήρησης:

Βαθύς καθαρισμός (απόξεση)
Θεραπεία αναγέννησης των ούλων για τόνωση των κυττάρων ανάπτυξης των ούλων .

Εάν ο χώρος που δημιουργείται μεταξύ των ούλων και των στεφανών είναι έντονο:

Η προσθετική εργασία θα αλλάξει.
Τα δόντια βάσης θα εξαχθούν (εάν τα δόντια είναι κινητά ή έχουν καταστραφεί εντελώς και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για νέα γέφυρα)

Πόσο κοστίζει το κλείσιμο του χώρου μεταξύ των ούλων και των στεφανών;
Η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί αναγκαστικά μια ατομική προσέγγιση. Σίγουρα, οι συντηρητικές λύσεις είναι φθηνότερες και η αλλαγή των στεφανών θα σας κόστιζε περισσότερο. Σε περιπτώσεις οδοντικών γεφυρών, δυστυχώς ακόμη και η ακτινογραφία ή η τρισδιάστατη τομογραφία δεν είναι αρκετά ενημερωτικές για να διαπιστωθεί το ακριβές κόστος. Στις ακτινογραφίες και την τομογραφία μπορούμε να δούμε μόνο το τμήμα του δοντιού που δεν καλύπτεται από τη γέφυρα (τις ρίζες). Μόνο μετά την αφαίρεση των γεφυρών μπορούμε να δούμε την κατάσταση των δοντιών. Μπορούν να εντοπιστούν κάποια τερηδόνα, κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια, η ανάγκη για επεμβάσεις, εξαγωγές και πιθανή εισαγωγή εμφυτευμάτων για μια νέα προσθετική εργασία. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο τελικό κόστος. ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ.

Comments are closed.