Τι είναι η οδοντική στεφάνη από ζιρκόνιο;

Τι είναι η οδοντική στεφάνη από ζιρκόνιο;
18 Οκτωβρίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι η οδοντική στεφάνη από ζιρκόνιο;

Τι είναι η οδοντική στεφάνη από ζιρκόνιο;

Η οδοντική στεφάνη είναι βασικά μία θήκη που τοποθετείται πάνω από ένα δόντι που έχει καταστραφεί από τερηδόνα ή από  κάταγμα. Αυτή η θήκη  ή η οδοντική στεφάνη είναι κατασκευασμένη είτε από ζιρκόνιο είτε από συνδυασμό ζιρκονίου και κεραμικού.

Το ζιρκόνιο είναι ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική με τη μορφή οξειδίου του ζιρκονίου. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ  Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το ζιρκόνιο είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική. Η οδοντική στεφάνη ζιρκονίου είναι ένας από τους πολλούς τύπους οδοντικής στεφάνης που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική και αναφέρεται κυρίως στο υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η οδοντική στεφάνη.

Τύποι οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου

Η στεφάνη ζιρκονίου χωρίζεται με τη σειρά της σε 3 τύπους στεφανών:

Κεραμική στεφάνη ζιρκονίου – αντιπροσωπεύει αυτόν τον τύπο οδοντικής στεφάνης που χρησιμοποιείται κυρίως στην μετωπιαία περιοχή και στην αισθητική περιοχή και είναι κατασκευασμένη από ζιρκόνιο επικαλυμμένο με κεραμικό.

Μονολιθική στεφάνη ζιρκονίου – είναι αυτός ο τύπος οδοντικής στεφάνης κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ζιρκόνιο. Αυτός ο τύπος οδοντικής στεφάνης χρησιμοποιείται κυρίως όπου χρειαζόμαστε μεγάλη αντίσταση.

Πολυστρωματική μονολιθική στεφάνη ζιρκονίου – παρόμοια με μονολιθική οδοντική στεφάνη ζιρκονίου. Αυτός ο τύπος οδοντικής στεφάνης είναι κάπως πιο αισθητικός και πλησιάζει την κεραμική στεφάνη ζιρκονίου. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, οι οδοντικές στεφάνες από ζιρκονίου και τα ολοκεραμικά δόντια που κατασκευάζονται με την τεχνική  CAD CAM είναι η καλύτερη επιλογή όταν μιλάμε για κάλυψη  δοντιού.

Ο σκοπός της οδοντικής στεφάνης

Ο στόχος θα πρέπει κυρίως να καθορίζει ποιον τύπο οδοντικής στεφάνης θα επιλέξουμε. Ο σκοπός που μπορεί να έχει μια οδοντική στεφάνη είναι είτε κυρίως αισθητικός, όπως στην περίπτωση των δοντιών στην μετωπιαία περιοχή, είτε κυρίως λειτουργικός, όπως στην περιοχή των γνάθων. Στην περίπτωση των οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου, ικανοποιούν ταυτόχρονα τις υψηλές αισθητικές ανάγκες και την αντίσταση που απαιτείται για την περιοχή των γομφίων. Χρησιμοποιούμε την κεραμική στεφάνη ζιρκονίου για την μετωπιαία περιοχή και τη μονολιθική στεφάνη ζιρκονίου στην πλάγια περιοχή.

Το υλικό και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται 

Όταν μιλάμε για οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου και όταν μιλάμε για την τιμή και σιωπηρά την ποιότητά τους, εδώ εμφανίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές. Δεν είναι όλα τα δόντια ζιρκονίας κατασκευασμένα το ίδιο και δεν είναι όλα τα δόντια ζιρκονίας κατασκευασμένα από τον ίδιο τύπο ζιρκονίας. Υπάρχουν πολλοί τύποι ζιρκονίου στην ιατρική αγορά. Διαφέρουν σε αντοχή και ποιότητα καθώς και στον τρόπο επεξεργασίας του από τον τεχνικό.

Η στεφάνη  ζιρκονίου μπορεί να “χρωματιστεί “;

Τόσο η στεφάνη ζιρκονίου όσο και οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες ή οι ολοκεραμικές στεφάνες δεν επιτρέπεται να χρωματιστούν. Αν συμβεί αυτό τότε το λάθος είναι δικό μας (εργαστήριο και οδοντιατρείο) και είμαστε υποχρεωμένοι να το διορθώσουμε. Δηλώνουμε αυτά τα πράγματα γιατί γνωρίζουμε ότι οι στεφάνες ζιρκονίου δεν χρωματίζονται .

Πλεονεκτήματα των οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου

Η στεφάνη ζιρκονίου είναι εξαιρετικά αισθητική.

Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι αυτός ο τύπος οδοντικής στεφάνης αντιπροσωπεύει το χρυσό πρότυπο όσον αφορά την οδοντική αισθητική. Η στεφάνη ζιρκονίου κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται CAD CAM, μια ηλεκτρονική διαδικασία.

Έχοντας μια ημιδιαφάνεια παρόμοια με αυτή του φυσικού δοντιού, ο οδοντοτεχνίτης καταφέρνει να αναπαράγει ακόμη και τους πιο περίπλοκους τύπους δοντιών. Το δόντι ζιρκονίου θα μοιάζει πανομοιότυπο με το φυσικό δόντι!

 Ολική βιοσυμβατότητα 

Σε στενή σχέση με το πρώτο πλεονέκτημα, η βιοσυμβατότητα αντανακλάται άμεσα στην απόκτηση τέλειας αισθητικής. Σε αντίθεση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν ή να χρωματίσουν τα ούλα, η στεφάνη ζιρκονίου δεν αλληλεπιδρά με τα ούλα με κανέναν τρόπο. Αυτό οδηγεί στην απόκτηση τέλειας εμφάνισης της σύνδεσης μεταξύ των ούλων και του δοντιού.

Τα δόντια ζιρκονίου είναι πολύ ανθεκτικά.

Είτε μιλάμε για δόντια ζιρκονίου σε μια οδοντική γέφυρα είτε για μια μονή οδοντική στεφάνη από ζιρκονίου , αυτός ο τύπος προσθετικής εργασίας είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη φθορά και τη μελάγχρωση.

Το κεραμικό που εφαρμόζεται στο στήριγμα ζιρκονίου έχει παρόμοια ελαστικότητα με αυτό. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε μείωση του κινδύνου να σπάσει ή  να ραγίσει.

Ακρίβεια στην κατασκευή.

Αν και λιγότερο εμφανές σημείο, αλλά πολύ σημαντικό, είναι η ακρίβεια με την οποία μπορεί να κατασκευαστεί η οδοντική στεφάνη. Όταν μιλάμε για οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου ή ολοκεραμικές οδοντικές στεφάνες, αυτή η ακρίβεια είναι της τάξης των μικρών.

 

 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την στεφάνη ζιρκονίου

  • Πόσο ισχυρή είναι η στεφάνη ζιρκονίου;
  • Η στεφάνη  ζιρκονίου είναι πολύ ανθεκτική. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Αυτός ο τύπος οδοντικής στεφάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ανεξάρτητη στεφάνη όσο και ως οδοντική γέφυρα ζιρκονίου.
  • Πόσο διαρκεί η όλη διαδικασία;
  • Εξαρτάται πολύ από το στήριγμα στο οποίο θα τοποθετηθεί η  στεφάνη ζιρκονίου. Όταν το δόντι έχει ήδη υποβληθεί σε θεραπεία ριζικού σωλήνα ή, στην περίπτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων, όταν έχουν ήδη τοποθετηθεί στο οστό, η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μιάμιση εβδομάδα ή και λιγότερο.
  • Η στεφάνη ζιρκονίου, που κατασκευάζεται ηλεκτρονικά, είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα όμορα δόντια και για αυτό έχουμε πολλά δείγματα να φτιάξουμε.

 

 

 

 

Comments are closed.