Πέντε Κορυφαίοι Λόγοι Για Να Αποκτήσετε Δόντια Ζιρκονίας

Πέντε Κορυφαίοι Λόγοι Για Να Αποκτήσετε Δόντια Ζιρκονίας
28 Δεκεμβρίου, 2022 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέντε Κορυφαίοι Λόγοι Για Να Αποκτήσετε Δόντια Ζιρκονίας

Πέντε Κορυφαίοι Λόγοι Για Να Αποκτήσετε Δόντια Ζιρκονίας

Είτε μας αρέσει είτε όχι, όσο και να προσέχουμε τη στοματική υγιεινή, έρχεται μια στιγμή στη ζωή του καθενός μας που τα δόντια μας φθείρονται σε τέτοιο βαθμό που τα σφραγίσματα δεν μπορούν πλέον να λύσουν το πρόβλημά μας. Φυσικά, υπάρχουν τυχεροί στον κόσμο που τα φυσικά τους δόντια διατηρούνται μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά είναι περισσότεροι που αργά ή γρήγορα τα δόντια τους πέφτουν.

Είναι προφανές ότι ένα υγιές και ιδιαίτερα πλήρες σύνολο δοντιών εξασφαλίζει αποτελεσματική μάσηση και βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης, έχοντας στενή σχέση με την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν τα δόντια μας είναι κατεστραμμένα, να τα αποκαθιστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους σχήμα.

Το ζιρκόνιο, το πιο προηγμένο υλικό που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, συνιστάται για την καλύτερη φροντίδα των οδοντικών στεφάνων.

Παρακάτω είναι οι πέντε πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε στεφάνες ζιρκονίας
1 . Είναι πολύ ανθεκτικό και δεν υποβαθμίζει τα αντίθετα δόντια.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τεχνητών δοντιών, το ζιρκόνιο έχει σκληρότητα πολύ κοντά σε αυτή ενός φυσικού δοντιού. Για το λόγο αυτό, κατά τη μάσηση, ο κίνδυνος αμβλύνσεως των φυσικών, απέναντι δοντιών είναι πολύ μικρότερος.

2. Έχει διαφάνεια παρόμοια με τα φυσικά δόντια.

Στην περίπτωση των στεφανών  ζιρκονίου, λείπει η μεταλλική εσωτερική δομή που βρίσκεται στις μεταλλοκεραμικές στεφάνες. Αυτή η όψη είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη στεφάνη ζιρκονίου επειδή το φως διέρχεται από αυτήν ακριβώς όπως περνάει από το φυσικό δόντι, γεγονός που την κάνει πολύ παρόμοια με αυτήν. Έτσι, το ζιρκόνιο γίνεται μια από τις καλύτερες επιλογές και συμβάλλει σημαντικά στην απόδοση του χαμόγελου με αυτοπεποίθηση του ασθενούς.

3. Με τον καιρό δεν εμφανίζεται καμία «μαύρη γραμμή» στα ούλα.

Το γεγονός ότι το ζιρκόνιο βρίσκεται φυσικά με τη μορφή οξειδίου του ζιρκονίου σημαίνει ότι δεν οξειδώνεται όταν βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Αυτό εξηγεί γιατί η μαύρη λωρίδα στα ούλα , δεν σχηματίζεται πλέον. Η μεταλλική γεύση που μπορεί να εμφανιστεί με μεταλλικές ή μεταλλοκεραμικές στεφάνες δεν θα εμφανίζεται πλέον.

4. Ενδείκνυται για άτομα αλλεργικά στα μέταλλα

Οι ειδικοί λένε για το ζιρκόνιο ότι είναι βιοσυμβατό και βιοαδρανές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό ενδείκνυται σε άτομα αλλεργικά στα μέταλλα. Το ζιρκόνιο δεν επιτρέπει την προσκόλληση της βακτηριακής πλάκας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εντοπισμένης ουλίτιδας.

5. Μπορεί να προστατεύσει με επιτυχία τα δόντια με ζωντανό νεύρο.
Μια άλλη πλεονεκτική ιδιότητα του ζιρκονίου είναι ότι έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Για το λόγο αυτό είναι το καταλληλότερο υλικό για την κάλυψη δοντιών που δεν έχουν «σκοτώσει το νεύρο». Προστατευμένα από ζιρκόνιο, αυτά τα δόντια δεν θα είναι πλέον ευαίσθητα σε κρύα ή ζεστά τρόφιμα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα να ντυθεί ένα ζωντανό δόντι με στεφάνη ζιρκονίου εξαρτάται από διάφορες πτυχές, με τον οδοντίατρο να είναι ο μόνος σε θέση να αποφασίσει.

Αν και φαίνεται σαν η ιδανική επιλογή – και πραγματικά μπορεί να είναι – το ζιρκόνιο έχει επίσης μειονεκτήματα. Ένα από αυτά θα ήταν η τιμή. Μια στεφάνη ζιρκονίου έχει υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με την κεραμική, η τιμή της οποίας είναι πιο προσιτή.

Ένα άλλο μειονέκτημα του ζιρκονίου είναι ότι είναι ένα εύθραυστο, ευαίσθητο υλικό και μπορεί να ραγίσει όταν πρόκειται για υπερβολική πίεση. Αλλά ακόμη και τα φυσικά δόντια ή άλλες οδοντιατρικές εργασίες δεν εξαιρούνται από το κάταγμα, ειδικά στην περίπτωση ασθενών με πολύ κακές συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών ή άλλων αντικειμένων ή το σπάσιμο των δοντιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η στεφάνη ζιρκονίου έχει περισσότερα οφέλη παρά μειονεκτήματα. Γι’ αυτό είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για την αποκατάσταση ενός δοντιού που δεν μπορεί να “ανακατασκευαστεί” με σφράγισμα. Το ζιρκόνιο είναι ένα υλικό απόδοσης και σίγουρα μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Comments are closed.