Οδοντόκρεμα Για Ευαίσθητα Δόντια

Οδοντόκρεμα Για Ευαίσθητα Δόντια
16 Ιανουαρίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδοντόκρεμα Για Ευαίσθητα Δόντια

Οδοντόκρεμα Για Ευαίσθητα Δόντια

Εάν έχετε να κάνετε με την ευαισθησία των δοντιών, πιθανότατα έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια. Πώς λειτουργεί όμως η οδοντόκρεμα σε ευαίσθητα δόντια; Αρχικά, ας καταλάβουμε γιατί το δόντι αναπτύσσει τέτοια ευαισθησία.
Τι προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών?

Η πιο κοινή αιτία που σχετίζεται με την ευαισθησία των δοντιών είναι η υποχώρηση των ούλων, από το δόντι. Υποχώρηση των ούλων παρατηρείται συνήθως σε ουλίτιδα. Η οδοντίνη  εκτίθεται έτσι σε ερεθιστικούς παράγοντες. Η οδοντίνη διασχίζεται από μικροσκοπικά δίκτυα σωληναρίων που οδηγούν στο κέντρο του δοντιού, όπου βρίσκεται το νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον πόνο που νιώθετε όταν τρώτε κάτι γλυκό, ζεστό ή κρύο.

Μια άλλη κοινή αιτία που σχετίζεται με την ευαισθησία των δοντιών είναι η απώλεια του σμάλτου των δοντιών.Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή δομή στο ανθρώπινο σώμα και προστατεύει την οδοντίνη (η οποία είναι λιγότερο σκληρή) και τον οδοντικό πολφό (που περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία και το νεύρο του δοντιού). Το σμάλτο των δοντιών είναι σκληρό, αλλά όχι άφθαρτο! Αυτό εξηγεί ότι τα όξινα/γλυκά τρόφιμα ή ποτά που καταναλώνονται μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών. Το οξύ καταστρέφει τα φυσικά μέταλλα που παρέχουν τη σκληρότητα του σμάλτου των δοντιών και έτσι μειώνεται η αντοχή του σμάλτου, υπόκειται σε τριβή και οδηγεί στην έκθεση της υποκείμενης οδοντίνης.

Το σμάλτο των δοντιών μπορεί να καταστραφεί από τα ακόλουθα:

Όξινα ή γλυκά τρόφιμα και ποτά.

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι πολύ σκληρό.

Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών)

Καταστάσεις όπως έμετος ή γαστρική παλινδρόμηση.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια
Όταν τα ευαίσθητα δόντια εκτίθενται σε ερεθίσματα όπως ένα κρύο ρόφημα, τα ερεθίσματα ταξιδεύουν μέσω των οδοντικών σωληναρίων προς το νεύρο. Το νεύρο στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο και έτσι νιώθετε μια αίσθηση πόνου. Υπάρχουν δύο τύποι οδοντόκρεμας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευαίσθητα δόντια. Ο πρώτος τύπος μπλοκάρει τους οδοντικούς σωληνίσκους και έτσι οι πυροδοτήσεις του πόνου δεν μπορούν να φτάσουν στο νεύρο και ο δεύτερος τύπος μουδιάζει το νεύρο, εμποδίζοντας την αποστολή σημάτων πόνου στον εγκέφαλο. Το φθόριο στην οδοντόκρεμα παρέχει περισσότερη προστασία. Για το λόγο αυτό πολλές οδοντόκρεμες για την ευαισθησία των δοντιών περιέχουν και φθόριο. Δεν μπλοκάρει τον πόνο, αλλά θα ενισχύσει το σμάλτο και την οδοντίνη. Το φθόριο μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
Εάν υποφέρετε από υπερευαισθησία στην οδοντίνη, δώστε προσοχή σε οδοντόκρεμες που περιέχουν λειαντικά συστατικά, τα οποία συνιστάται να αποφεύγετε. Για παράδειγμα, μερικές λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν μικρά σωματίδια για την αφαίρεση λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών.

Για να μάθετε ποιος τύπος οδοντόκρεμας είναι κατάλληλος για τις ανάγκες σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές και συστάσεις.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για τα ευαίσθητα δόντια

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του οδοντικού πόνου είναι η προσεκτική στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε τα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων και της γλώσσας σας, δύο φορές την ημέρα με απαλές κινήσεις βουρτσίσματος και οδοντικό νήμα και χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα καθημερινά. Τα ευαίσθητα δόντια έχουν περιοχές όπου είναι εκτεθειμένη η οδοντίνη. Δεδομένου ότι η οδοντίνη είναι πιο επιρρεπής στην αποσύνθεση και τη διάβρωση, η καλή στοματική υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Για να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών, προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκά, ανθρακούχα ή/και όξινα ποτά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει την οξύτητα των τροφών και των ποτών που καταναλώνετε.
Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή στοματικό διάλυμα με φθόριο μετά τα γεύματα.
Εγκαταλείψτε το σνακ μεταξύ των γευμάτων
Περιορίστε τις γλυκές τροφές κατά τα κύρια γεύματα.

Πότε συνιστάται η επίσκεψη στον οδοντίατρο
Εάν τα δόντια σας γίνουν ξαφνικά ευαίσθητα και επώδυνα, θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο. Μπορεί να θεραπεύσει τις παθήσεις σας που σχετίζονται με αυτή τη συμπτωματολογία και να σας συμβουλεύσει πώς να ενεργήσετε για να ανακουφίσετε την ευαισθησία των δοντιών. Με τη βοήθεια του οδοντιάτρου θα εντοπίσετε τα αίτια, θα αντιμετωπίσετε σωστά τις οδοντικές παθήσεις και θα μπορέσετε να απολαύσετε ξανά τα αγαπημένα σας φαγητά και ποτά!

Comments are closed.

Θα μας βρείτε:

Ιλίου 35, 13122 - Ιλιον
Τηλέφωνο: 210-2622136
Φαξ: 210-2622136
Email: info@togiopoulou.gr

Μπορείτε να φθάσετε στο ιατρείο με λεωφορείο από την Πλατεία Αττικής (Νο 717, 703, Β11, Α11) κατεβαίνοντας στη στάση Πιπεριά. Από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας έξοδος Ιλίου και από τη Λεωφόρο Θηβών έξοδος Ιλίου

Map

Click to open a larger map

Video

This is a embed video example.

Οδοντίατρος Καλλιόπη Τογιοπούλου

Κλινικά Περιστατικά