
Πόνος Μετά Από Έμφραξη Του Ριζικού Σωλήνα: Γιατί Εμφανίζεται, Τί Κάνω Και Πόσοι Τύποι Υπάρχουν
Ο πόνος μετά από έμφραξη του ριζικού σωλήνα είναι φυσιολογικός και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε θεραπεία και έχει αφαιρεθεί το νεύρο του μπορεί να παραμείνει ευαίσθητο για μέρες ή και εβδομάδες. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το ίδιο το δόντι δεν πονάει και αυτό που προκαλεί ευαισθησίες είναι οι περιοδοντικοί ιστοί που περιβάλλουν τη ρίζα. Τι είναι η έμφραξη του ριζικού σωλήνα και πώς γίνεται;
Όλοι έχουμε ακούσει για τις ενδοδοντικές θεραπείες και τις εμφράξεις αυτών . Τι σημαίνει όμως έμφραξη ριζικού σωλήνα; Λοιπόν, αυτό αναφέρεται στο κλείσιμο του ριζικού σωλήνα, δηλαδή του χώρου μέσα στο δόντι όπου βρίσκεται ο πολφός (νεύρο). Όταν αισθάνεστε έντονο πόνο ή ευαισθησία στα δόντια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι επηρεάζεται ο οδοντικός πολφός. Και σε αυτή την περίπτωση, η ενδοδοντική θεραπεία των ριζικών σωλήνων, που γίνεται από τον οδοντίατρο, είναι απαραίτητη.
Ως πρώτο βήμα, είναι απαραίτητο να προσέλθει ο ασθενής στο οδοντιατρείο, για οδοντιατρική επίσκεψη και διενέργεια βασικής, πανοραμικής ακτινογραφίας δοντιών και κατόπιν σύστασης του γιατρού, οπισθοφατνιακή ακτινογραφία. μπορεί επίσης να γίνει. Μαζί με τον οδοντίατρο, καθιερώνεται η θεραπευτική στρατηγική και θα πραγματοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Ως προς τη θεραπευτική στρατηγική, ο οδοντίατρος εκτελεί αρκετά βήματα. Πρώτα από όλα, κάνει τοπική αναισθησία και ελέγχει την κοιλότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του δοντιού . Στη συνέχεια με τα ειδικά εργαλεία καθαρίζουν τους ριζικούς σωλήνες τόσο χειροκίνητα όσο και με περιστροφικό σύστημα, στη συνέχεια τους ποτίζουν, τους πλένουν πολύ καλά και τους στεγνώνουν. Στο τέλος ο γιατρός σφραγίζει τα κανάλια με τη βοήθεια κώνων γουταπέρκα και ειδικής κονίας και έτσι προκύπτει η έμφραξη του ριζικού σωλήνα.
Τύποι πόνου μετά από την έμφραξη των ριζκών σωλήνων.
Ο πόνος μετά από έναν ριζικό σωλήνα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κατ ‘αρχήν, ένα ορισμένο βαθμό ενόχλησης γίνεται αισθητό στο θεραπευμένο δόντι, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 2-3 ημέρες έως μία εβδομάδα. Ο πόνος μοιάζει επίσης περισσότερο με πίεση ή σφύζει στο δόντι. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει και πιο δυνατός πόνος που δεν προκαλείται από κανένα επώδυνο ερέθισμα και είναι μόνιμος πόνος. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μόνο εάν ο πόνος είναι αφόρητος.
Μεταξύ των πιο κοινών τύπων πόνου, μπορούμε να αναφέρουμε έναν πόνο κατά το δάγκωμα ή το μάσημα.
Πόνος κατά το δάγκωμα
Μόλις περάσει το αποτέλεσμα της αναισθησίας και θέλουμε να φάμε, είναι πιθανό όταν δαγκώνουμε κάτι με το δόντι που μόλις θεραπεύτηκε, να νιώσουμε μια μικρή ενόχληση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οι οδοντίατροι συνιστούν τις πρώτες μέρες μετά το σφράγισμα του ριζικού σωλήνα, να δαγκώνετε φαγητό με την αντίθετη πλευρά αυτού του δοντιού.
Με την απομάκρυνση του πολφού των δοντιών, τα δόντια του ριζικού σωλήνα γίνονται εύθραυστα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται αμέσως μετά την ενδοδοντική θεραπεία να εφαρμόζεται και οδοντική στεφάνη .
Πόνος κατά το μάσημα
Όταν μασάμε, το σαγόνι κινείται και τα δόντια ακουμπούν το ένα το άλλο. Έτσι, το δόντι που αντιμετωπίζεται από το σωλήνα μπορεί επίσης να αγγίξει και μπορεί να εμφανιστεί οξύς πόνος, τις περισσότερες φορές. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός όταν το δόντι έχει αντιμετωπιστεί μετά από βαθιά τερηδόνα και οι ριζικοί σωλήνες έχουν καθαριστεί αρκετά εντατικά.
Πόνος ακόμα και με την επαφή της γλώσσας ή την επαφή με τους ανταγωνιστές
Τι να κάνετε εάν εμφανιστεί πόνος μετά την ενδοδοντική θεραπεία
Είναι φυσιολογικό να νιώθει πόνο μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Ενδείκνυται ότι μετά τη λήξη της αναισθησίας, ο ασθενής θα πρέπει να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα στο σπίτι, για να μειώσει την ενόχληση που μπορεί να εμφανιστεί. Επίσης, ο πόνος που εμφανίζεται μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα μπορεί να οφείλεται σε πίεση ή όταν ο ασθενής δαγκώνει ή μασάει με τα δόντια .
Εάν ο πόνος συνοδεύεται από οίδημα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει και αντιβιοτικό, το οποίο θα χορηγείται για αρκετές ημέρες. Παράλληλα, εάν ο πόνος δεν εξαφανιστεί μετά από περίπου δύο εβδομάδες, καλό είναι να κάνετε μια γρήγορη επίσκεψη στον οδοντίατρο.