Οδοντική Στεφάνη Ζιρκονίου

Οδοντική Στεφάνη Ζιρκονίου
11 Απριλίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδοντική Στεφάνη Ζιρκονίου

Οδοντική Στεφάνη Ζιρκονίου

Όλα όσα  πρέπει να γνωρίζετε

Η οδοντική στεφάνη αποκαθιστά την εμφάνιση του δοντιού και έχει τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό ρόλο. Μιμείται και αντικαθιστά τα φυσικά δόντια, αποτελώντας συστατικό μιας ολοκληρωμένης προσθετικής εργασίας. Εάν έχουν εξαχθεί ένα ή περισσότερα δόντια, τα κενά που παραμένουν πρέπει να καλυφθούν και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους. Η έλλειψη δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές οδοντικές παθήσεις, όπως στραβά ή μετατοπισμένα δόντια. Οι οδοντικές στεφάνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ενός δοντιού που είναι  απονευρωμένο ή και διαβρωμένο. Και όσον αφορά το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι στεφάνες, έχετε αμέτρητες επιλογές για να διαλέξετε, όπως μέταλλο και κεραμικό. Μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο καιρό είναι το ζιργκόνιο.

 

Τι είναι οι οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου;

Οι οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου είναι σταθερές προσθέσεις με αισθητικό και λειτουργικό ρόλο. Η Zirconia διατίθεται σε μια ποικιλία αποχρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρείτε την απόχρωση που μοιάζει περισσότερο με τα φυσικά σας δόντια. Η οδοντική στεφάνη ζιρκονίου διακρίνεται για τη δύναμη και τη φυσιογνωμία της. Στις μεταλλικές στεφάνες η μεταλλική άκρη που εμφανίζεται στην επιφάνεια του ούλου αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει στην περίπτωση της στεφάνης ζιρκονίου.

Γιατί χρησιμοποιείται το ζιρκόνιο;

Το ζιρκόνιο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική χάρη στις ιδιότητες του:

 • -σκληρότητα: η ζιρκονία έχει σκληρότητα μεταξύ 6,5 και 7,5, σε σύγκριση με το σμάλτο των δοντιών που έχει σκληρότητα 8.
 • -έλλειψη βακτηρίων: το ζιρκόνιο δεν επιτρέπει το σχηματισμό βακτηριακής πλάκας.
 • -ημιδιαφάνεια: το ζιρκόνιο έχει ημιδιαφάνεια παρόμοια με αυτή των φυσικών δοντιών, εξασφαλίζοντας τη μη τεχνητή εμφάνιση.
 • -σταθερότητα: το σημείο τήξης του ζιρκονίου είναι πάνω από 1900 μοίρες, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο σταθερό κατά το ψήσιμο σε σύγκριση με τα κεραμικά.
 • -αντοχή στο χρόνο: οι στεφάνες ζιρκονίου διαρκούν άθικτες μεταξύ 5 και 10 ετών.
 • -ιδανικό για ασθενείς που έχουν αλλεργίες σε μέταλλα. Το ζιρκόνιο είναι βιοανεκτό και δεν διαβρώνεται.
 • -Η εργασία με βάση το ζιρκόνιο είναι ακριβής.

 

Πώς ξέρετε ότι χρειάζεστε μια στεφάνη ζιρκονίας; Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή εάν:

 1. Το 40% των δοντιών σας καταστρέφεται,  μια τέτοια επιφάνεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί από σύνθετο υλικό.
 2. Eάν τα δόντια σας έχουν σπασμένο τμήμα.
 3. Eάν θέλετε να αλλάξετε την αισθητική εμφάνιση των δοντιών σας (μέγεθος, χρώμα, σχήμα).
 4. Τα δόντια σας αντιμετωπίστηκαν ενδοδοντικά, αφαιρούνται δηλαδή τα νεύρα, επειδή είναι υπερευαίσθητα και το ζιρκόνιο είναι ένα καλά αποδεκτό υλικό.
 5. Εάν έχετε υποβληθεί σε οδοντικό εμφύτευμα

Τα πλεονεκτήματα των οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου

 1. Ασύγκριτο με οποιοδήποτε άλλο υλικό από αισθητική άποψη: η απουσία μετάλλου σημαίνει ότι δεν φαίνεται τίποτα αντιαισθητικό γκρι κοντά στα ούλα και η ημιδιαφανής απόχρωση του ζιρκονίου βοηθά στην τέλεια ενσωμάτωση της στεφάνης με τα υπόλοιπα δόντια.
 2. Το ζιρκόνιο είναι ένα υλικό με υψηλή αντοχή, επομένως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 3. – Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.
 4. – Βιοσυμβατότητα: το ζιρκόνιο δεν προκαλεί αλλεργίες.
 5. – Ασυναγώνιστο φινίρισμα χάρη στις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής.
 6. – Το ζιρκόνιο προστατεύει τα ούλα.
 7. – Πολύ ανθεκτικό στη μάσηση και τη φθορά: δεν υπάρχει κίνδυνος κατάγματος.
 8. – Ελαφρύτερο από μια μεταλλική στεφάνη.
 9. – Η αποκατάσταση είναι γρήγορη: η οδοντιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει στεφάνες ζιρκονίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.
 10. Άνεση: θα προσαρμοστείτε εύκολα στα νέα σας δόντια, χάρη στην ποιότητα του ζιρκονίου.

Μειονεκτήματα των οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου

 1. Διάλυση: το ζιρκόνιο είναι ένα σχετικά εύθραυστο υλικό και εάν υποβληθεί σε υπερβολικά υψηλές πιέσεις, μπορεί να σπάσει. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο, γιατί δεν θα υπήρχε λόγος να υποβάλλονται σε μη φυσιολογικές πιέσεις.
 2. Τιμή: Το ζιρκόνιο έχει μια αρκετά υψηλή τιμή, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του ζιρκονίου . Ωστόσο, αν και ο κύριος ανταγωνιστής – το κεραμικό – έχει χαμηλότερη τιμή, το ζιρκόνιο αντισταθμίζει με την απόδοση που προσφέρει.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου;

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικών στεφάνων ζιρκονίου και το μοντέλο που σας ταιριάζει θα το συζητήσετε  με τον οδοντίατρο. Τόσο οι οδοντιατρικές γέφυρες κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από ζιρκόνιο όσο και αυτές σε σκελετό ζιρκονίου μιμούνται τέλεια τη φυσική αισθητική των δοντιών, αλλά και τη μασητική τους λειτουργία.

  Μονολιθικές οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου (πλήρως ζιρκονίου)

  Η μονολιθική οδοντική στεφάνη ζιρκονίου είναι η στεφάνη κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ζιρκόνιο. Ανήκει στην κατηγορία premium και χρησιμοποιείται όταν τα δόντια του ασθενούς χρειάζονται μεγαλύτερη αντίσταση. Αισθητικά υπερτερεί κάθε άλλης στεφάνης. Είναι ελαφρύ, γεγονός που καθιστά την προσαρμογή η σε πολύ πιο γρήγορη διαδικασία.

  Οδοντικές στεφάνες ζιρκονίου επικαλυμμένες με κεραμικό

  Ένας άλλος τύπος στεφάνης ζιρκονίου είναι η στεφάνη ζιρκονίου-κεραμικής: ένας τύπος οδοντικής στεφάνης από ζιρκόνιο, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται από ένα στρώμα οδοντικού κεραμικού. Η ζιρκονιοκεραμική στεφάνη χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές όταν χρειάζονται αποκατάσταση δοντιών , αποτελώντας μια εξαιρετικά αισθητική και λιγότερο δαπανηρή επιλογή σε σύγκριση με την στεφάνη που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ζιρκόνιο. Αυτή η παραλλαγή συνδυάζει τα πιο αγαπημένα υλικά της σύγχρονης οδοντιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ορατή βελτίωση του χαμόγελου, αλλά και στην παροχή αντοχής στους κραδασμούς και στην πρόληψη της εναπόθεσης βακτηριακής πλάκας.

Comments are closed.