“Μηχανάκια” Κινητές Μερικές Προσθετικές Αποκαταστάσεις.

“Μηχανάκια” Κινητές  Μερικές Προσθετικές Αποκαταστάσεις.
24 Ιανουαρίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Μηχανάκια” Κινητές Μερικές Προσθετικές Αποκαταστάσεις.

“Μηχανάκια” Κινητές Μερικές Προσθετικές Αποκαταστάσεις.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες ( μ.ο ) μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία μερικών οδοντοστοιχιών εάν, για διάφορους λόγους, δεν είναι δυνατή η εκτέλεση εργασιών σε εμφυτεύματα ή σταθερές γέφυρες

Πότε ενδείκνυται η μερική οδοντοστοιχία?

Γενικά, η μερική οδοντοστοιχία χρησιμοποιείται σε 3 περιπτώσεις ενός ή περισσότερων δοντιών που λείπουν

1) εάν ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αποκατάσταση εμφυτευμάτων ή σταθερών γεφυρών. Συνήθως, οι αφαιρούμενες αποκαταστάσεις έχουν χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με την εργασία σε εμφυτεύματα ή εκτεταμένες οδοντικές γέφυρες.

2) Επιπλέον, υπάρχουν κλινικές καταστάσεις στις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οδοντικά εμφυτεύματα ή σταθερές γέφυρες. Για παράδειγμα, ορισμένες γενικές ή τοπικές ασθένειες μπορεί να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες στην αναισθησία, στις χειρουργικές επεμβάσεις ή στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων γενικά.

3) Από την άλλη, η οδοντική γέφυρα σε φυσικά δόντια δεν μπορεί να γίνει εάν τα υπόλοιπα δόντια στη στοματική κοιλότητα δεν επαρκούν σε αριθμό ή έχουν μεγάλη κινητικότητα
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μερική οδοντοστοιχία μπορεί να αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική θεραπεία.
Ορισμένες οδοντοστοιχίες που εκτελούνται σωστά  έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Μάλιστα, τέτοιες εργασίες γίνονταν πολύ συχνά πριν την ολοκλήρωση των εμφυτευμάτων.

Ο σχεδιασμός ενός σχεδίου είναι απαραίτητος για την επιτυχία της θεραπείας και θα εξαρτηθεί κυρίως από 2 παράγοντες: Ο αριθμός και η θέση των δοντιών που λείπουν.

Η κατασκευή μιας μερικής πρότασης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και απαιτεί αρκετές συνεδρίες. Μόλις ο γιατρός καθορίσει το είδος της εργασίας που πρέπει να γίνει, θα πάρει μια σειρά  αποτυπωμάτων και από τις δύο γνάθους, καταγράφοντας τις σχέσεις της σύγκλεισης και απόφραξης. Όλα τα αποτυπώματα αποστέλλονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου ο τεχνικός θα κατασκευάσει μια σειρά από δόντια στο σχήμα και το μέγεθος που απαιτεί η περίπτωση. Μία ή περισσότερες «δοκιμαστικές» συνεδρίες, πρόβες,  είναι απαραίτητες. Κατά τη διάρκεια αυτών, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει το σχήμα, το χρώμα και την εισαγωγή της πρόσθεσης στη στοματική κοιλότητα και θα κάνει κάποιες προσαρμογές εάν χρειαστεί. Τέλος, η πρόταση αποστέλλεται πίσω στο εργαστήριο για συμπλήρωση.

Τι πρέπει να περιμένετε μετά την ολοκλήρωση της μερικής οδοντοστοιχίας?
Στην αρχή, θα έχετε μια περίεργη αίσθηση του «στόματος σας» και ίσως νομίζετε ότι η νέα σας προσθήκη είναι πολύ ογκώδης. Αυτό συμβαίνει μέχρι να προσαρμοστούν οι μύες των μάγουλων και της γλώσσας στη νέα κατάσταση (η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες). Η εισαγωγή και αφαίρεση της πρόθεσης θα απαιτήσει κάποια εκπαίδευση. Η αύξηση της ποσότητας του σάλιου τις πρώτες ημέρες καθώς και η εμφάνιση μικρών «ερεθισμών» στο επίπεδο των ούλων κάτω από την πρόσθεση δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα. Σε ορισμένες περιοχές, η πρόσθεση μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ούλα από κάτω. Σε αυτές τις περιοχές, θα εμφανιστούν ερεθισμοί στο επίπεδο του βλεννογόνου  με τη μορφή κόκκινων ή λευκοκόκκινων κηλίδων, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται μια σύντομη προσαρμογή των προσθέσεων στο οδοντιατρείο. Ξεκινήστε τρώγοντας πιο μαλακά φαγητά που κόβετε σε μικρά κομμάτια. Κάντε μασάζ και στις δύο πλευρές και αποφύγετε τις σκληρές ή κολλώδεις τροφές, ειδικά τις πρώτες μέρες. Όσο περισσότερο συνηθίζετε στη νέα σας δουλειά, τόσο περισσότερο θα παρατηρείτε ότι τα γεύματα θα γίνονται όλο και πιο ευχάριστη εμπειρία. Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε, προσπαθήστε να διαβάσετε δυνατά, εστιάζοντας στις λέξεις που σας προκαλούν προβλήματα. Σε λίγο καιρό θα μάθετε τον λόγο και τη σωστή προφορά.

Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του γιατρού σας. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε την εισαγωγή της πρόσθεσης. Κινδυνεύετε να σπάσετε τα άγκιστρα ή να καταστρέψετε τα ειδικά συστήματα αγκύλωσης.

Πόσο καιρό πρέπει να φοριούνται οι προσθέσεις?
Τις πρώτες εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε τη νέα πρόσθεση όλη την ώρα, ακόμα και τη νύχτα. Αν και αυτό μπορεί να είναι άβολο, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να εντοπίσετε περιοχές όπου η πρόσθεση χρειάζεται προσαρμογές. Αυτές οι προσαρμογές γίνονται βήμα προς βήμα και μπορεί να απαιτούν αρκετές συνεδρίες. Από τη στιγμή που η πρόσθεση δεν είναι πλέον «ερεθιστική», ο γιατρός μπορεί να σας πει να μην τη φοράτε το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στους ιστούς των δοντιών να χαλαρώσουν και θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού της στοματικής κοιλότητας. Η πρόσθεση μπορεί να επανατοποθετηθεί στη στοματική κοιλότητα το πρωί.

Καθαρισμός οδοντικών μερικών αποκαταστάσεων
Οι οδοντοστοιχίες είναι εργασίες που συσσωρεύουν αυξημένη ποσότητα οδοντικής πλάκας τόσο κάτω από αυτές όσο και στο επίπεδο των συστημάτων συγκράτησης. Κατά συνέπεια, αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας στα υπόλοιπα δόντια ή παθήσεων των δοντιών και του περιοδοντικού συστήματος. Η άριστη υγιεινή των δοντιών και των οδοντοστοιχιών είναι απαραίτητη.

Συντήρηση και ρυθμίσεις

Με την πάροδο του χρόνου, οτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείαςι μ.ο μπορεί να χάσουν τη σταθερότητά τους. Η γήρανση μπορεί να προκαλέσει απορρόφηση του οστού ή των δοντιών κάτω από την πρόσθεση και θα γίνει κινητό. Μια ασταθής πρόσθεση που δεν προσαρμόζεται πλέον στην κατάσταση της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ερεθισμών και βλαβών στο επίπεδο του βλεννογόνου κάτω από αυτήν. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται αναπροσαρμογή ,γέμισμα, των μερικών οδοντοστοιχιών

Comments are closed.