Κίτρινα Δόντια. Αιτίες Και Θεραπεία

Κίτρινα Δόντια. Αιτίες Και Θεραπεία
Ιούνιος 21st, 2018 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κίτρινα Δόντια. Αιτίες Και Θεραπεία

Κίτρινα Δόντια. Αιτίες Και Θεραπεία

Τα κιτρινισμένα δόντια (δισχρωμίες δοντιών) είναι ένα οδοντικό πρόβλημα πολύ κοινό και προκαλεί  αμηχανία σε πολλούς ανθρώπους όταν μιλούν ή γελούν.

Ο χρωματισμός των δοντιών μπορεί να εμφανίζεται ενιαίο ή μπορεί να εμφανιστεί σαν μικρές γραμμές ή τελείες στην αδαμαντίνη. Ο χρωματισμός των δοντιών μπορεί να έχει μία διαφορετική πυκνότητα και μία πορώδης σύσταση διαφορετική από ότι σε ένα κανονικό σμάλτο. Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από διαφορετικές ουσίες που διεισδύουν κάτω από την αδαματίνη των δοντιών προκαλώντας έτσι την απώλεια των φυσικών άσπρων δοντιών και το χρώμα μπορεί να ποικίλει από κίτρινο , καφέ -κίτρινο,γκρι,γκρι-μαύρο με στίγματα άσπρα , ανάλογα με την αιτία εμφάνισής τους.

Η αδαμαντίνη είναι λίγο πολύ ημιδιαφανές, πράγμα που σημαίνει ότι το χαμηλότερο στρώμα οδοντίνης είναι εκείνο που καθορίζει το χρώμα των δοντιών. Διαφορετικές παραλλαγές στη δομή της οδοντίνης μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του αντανακλώμενου φωτός, με αποτέλεσμα διαφορετική απόχρωση που αποδίδεται στα δόντια.  Γενικά, στο πρόβλημα επίσης των κίτρινων δοντιών συμβάλλει και  η οδοντική πέτρα που προκαλείται κυρίως από το σχηματισμό μιας κίτρινης μεμβράνης στην επιφάνεια του δοντιού, η οποία όταν δεν θεραπεύεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες οδοντικές καταστάσεις όπως η τερηδόνα ή η φλεγμονή των ούλων. Η γενική τάση, όταν ένα άτομο έχει κιτρινισμένα δόντια, είναι να εφαρμόσει μια διαδικασία λεύκανσης δοντιών, αλλά πριν από αυτό, πρέπει να καθοριστεί η αιτία που έχει προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Η οδοντική δυσχρωμία, μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, η καθεμιά από τις οποίες έχει τις δικές της καθοριστικές αιτίες:

1. Αποχρωματισμός που προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες (εξωγενείς αιτίες) –  πίνοντας καφέ, τσάι, τα τσιγάρα, το κόκκινο κρασί. Αυτό συμβαίνει όταν οι χρωμογόνες ουσίες στο τρόφιμο κηλιδώσουν το στρώμα σμάλτου των δοντιών. Το βούρτισμα και λεύκανση  καθώς και ο επαγγελματικός καθαρισμός των  δοντιών  μπορούν να απομακρύνουν την δυσάρεστη εμφάνιση.

2. αποχρωματισμό που προκαλείται από ενδογενείς παράγοντες (ενδογενείς αιτίες, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια σχηματισμού σμάλτου) Παράγοντες: χορήγηση τετρακυκλίνης σε νεαρή ηλικία ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων φθορίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. αβιταμίνωση Α και Β. γενετική αιτία (ατελής αμλογένεση, ατελή οστεογένεση, συγγενής πορφυρία). Σε αυτή την περίπτωση, η στιβάδα οδοντίνης επηρεάζεται από ανώμαλο χρωματισμό. Αυτά τα χρώματα μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση προϊόντων λεύκανσης που αλλάζουν το χρώμα του δοντιού. Αν οι λεκέδες δεν έχουν θεραπευτεί για πάρα πολύ καιρό, επιτρέποντάς τους να διεισδύσουν στις εσωτερικές δομές του δοντιού, ο ειδικός μπορεί να συστήσει ειδικές επεξεργασίες λεύκανσης δοντιών !

3. αποχρωματισμός που προκαλείται από την ηλικία (ένας συνδυασμός ενδογενών και εξωγενών αιτιών) – με το πέρασμα της ηλικίας η οδοντίνη φαίνεται πιο κίτρινη και το σμάλτο λεπταίνει. Αυτό, σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες, συμβάλλει στο έντονο κιτρίνισμα των δοντιών καθώς περνά ο χρόνος.

Όπως φαίνεται από την ταξινόμηση, υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα της  οδοντίνης, και ως εκ τούτου τα δόντια.

Εδώ είναι οι πιο σημαντικές αιτίες, σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή: Φυσική – γενετική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν το φυσικό χρώμα των λευκών δοντιών. Εδώ αναφέρονται κάποιες σημαντικές αιτίες κίτρινων δοντιών: η οδοντίνη που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο είναι κίτρινο. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το εξωτερικό στρώμα του δοντιού δεν ανοργανοποιείται καλά, και έτσι τα δόντια γίνονται διάφανα. Αυτό επιτρέπει το χρώμα της οδοντίνης (κίτρινο) για να είναι πιο ορατή , δίνοντας την εντύπωση το κιτρίνισμα των δοντιών. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με προηγμένες μεθόδους λεύκανσης.  Καθώς το σώμα γερνάει, αυτό αντανακλάται και στην εξωτερική του εμφάνιση, και ως εκ τούτου τα δόντια, παίρνουν ένα φυσικό κιτρίνισμα. Δεν έχει σημασία πόσο ακριβείς είναι η υγιεινή του στόματος του ατόμου. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, λόγω των αλλαγών στη δομή των δοντιών (γίνονται πορώδη), χρωστικές εισχωρούν  μέσα από τα αδαμαντίνη και την οδοντίνη αλλάζοντας χρώμα. Τα δόντια μπορούν να είναι δυνατά και υγιή, κι όμως κιτρινισμένα. Επιπλέον,όταν υπάρχει μία φθορά στην αδαμαντίνη,  γίνεται πιο ορατή η οδοντίνη (κίτρινο) . Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και η στοματική υγιεινή γίνεται χειρότερη, όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται και  κάνουν το χρώμα των δοντιών κίτρινο καφέ και πολύ δύσκολη η λεύκανση τους

Στοματική υγιεινή.

Η κακή στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας των δοντιών. Επιπλέον, ευνοεί επίσης τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και την εναπόθεση πέτρας, η οποία επίσης χρωματίζει τα δόντια.

Κατανάλωση τροφίμων. Οι χρωμογόνες ουσίες στα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις οδοντικές δυσχρωμίες. Το τσάι, ο καφές, τα αεριούχα ποτά και τα φρούτα των δάσους έχουν χρωστικές ουσίες που λεκιάζουν τα αντικείμενα που αγγίζουν. Αν και η κατανάλωσή τους είναι ο κύριος ένοχος στην περίπτωση αυτή, στην πραγματικότητα, η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού ή ποτού χωρίς κατάλληλη στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει κηλίδωση των δοντιών και κιτρίνισμα. Οι ακανόνιστες και θερμές εναλλαγές θερμοκρασίας επίσης, επιτρέπουν στους πόρους να επεκτείνονται και να συστέλλονται, συμβάλλοντας στη διείσδυση των παραγόντων χρώσης στα δομικά στρώματα του δοντιού

Τα τρόφιμα που περιέχουν οξέα η χλωροφύλλη (προκαλεί ελαφρά πράσινη επίδραση στα δόντια) ευνοεί τη δυσχρωμία.

Η υποπλασία του σμάλτου προκαλεί αποχρωματισμό σμάλτου και ρωγμές. Μερικά φάρμακα ή θεραπείες. Η τετρακυκλίνη είναι ένα αντιβιοτικό που επηρεάζει το χρώμα των δοντιών, χορηγείται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε παιδιά κάτω των 7 ετών. Το φθοριωμένο πόσιμο νερό βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας, αλλά το υπερβολικό φθόριο οδηγεί σε κιτρίνισμα των δοντιών. Το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα που χορηγείται από τους οδοντιάτρους (με χλωρεξιδίνη) έχει συσχετιστεί με μελέτες οδοντικού κιτρινίσματος. Επαναλαμβανόμενη χρήση φθοριούχου κασσιτέρου (που χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή οδοντόπαστας). Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο. ο μεταλλικός αποχρωματισμός μπορεί να παραχθεί με μεταλλικά άλατα, όπως τα συμπληρώματα σιδήρου. Μετά από θεραπεία στο ριζικό σωλήνα, το δόντι μπορεί να γίνει κιτρινωπό ή σκούρο χρώμα εάν δεν καθαριστεί σωστά από τον μολυσμένο ιστό.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια, λόγω της αποθήκευσης νικοτίνης στην επιφάνεια του δοντιού.

Ατυχήματα – Τραύματα. Μετά από κάταγμα ενός δοντιού, μπορεί να τραυματιστεί, και να προκαλέσει μια πιο σκούρα απόχρωση.

Εαν υπάρχει ένα μόνο δόντι που έχει μη φυσιολογικό χρώμα μετά από τραυματισμό ή ακόμα και φλεγμονή του ριζικού σωλήνα, είναι πιθανό το νεύρο να επηρεάζεται σοβαρά και απαιτεί εξειδικευμένη βοήθεια. Επίσης, το τραύμα του οδοντικού πολφού μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα ή αποχρωματισμό των δοντιών.

Πρόληψη
-Η σωστή στοματική υγιεινή (σωστό βούρτσισμα 2-3 φορές / ημέρα, τακτικά με οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα, προϊόντα λεύκανσης). Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό.
– Αποφυγή αντιβιοτικών που μπορεί να προκαλέσουν δυσχρωμία στην οδοντοστοιχία.
– Διακοπή  καπνίσματος.
– Αποφύγετε την κατανάλωση τροφής που μπορεί να λεκιάσει τα δόντια (που περιέχουν χρωμογόνες ουσίες). Αμέσως μετά την κατανάλωση αυτού του είδους τροφής και ποτού, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό.
– Αποφύγετε να καταναλώνετε γλυκά (ιδιαίτερα σκληρά).

Όχι μόνο η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνονται είναι αυτή που οδηγεί στην τερηδόνα των δοντιών, αλλά ο τρόπος, η κολλώδης σύστση και ο χρόνος που καταναλώνονται.

  • Όταν πίνετε ανθρακούχα ποτά ή τροφές πλούσιες σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σμάλτο των δοντιών εκτίθεται σε επιβλαβή οξέα.
  • Επίσης τα σπρέυ τα εισπνεόμενα, μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ή επιδείνωση της τερηδόνας.

Οι οδοντίατροι συνιστούν ένα διάλειμμα, μία παύση. τουλάχιστον 3 ωρών μεταξύ της κατανάλωσης τροφών και των ζαχαρωδών ποτών. Συνιστάται επίσης να καταναλώνονται μετά από γεύμα έτσι ώστε η αυξημένη παραγωγή σάλιου από την κατάποση να καθαρίζει τα οξέα, τα βακτήρια και τη ζάχαρη στην οδοντική επιφάνεια. Είναι κατηγορηματικά απαγορευμένη η κατανάλωση γλυκών πριν από τον ύπνο, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ποσότητα του παραγόμενου σάλιου μειώνεται σημαντικά.

Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται εντός μίας ώρας αφού έχετε φάει για να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών. Και για τα ανθρακούχα ποτά, προσπαθήστε να τα καταναλώσετε με μέτρο και καλαμάκι, στη συνέχεια ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

Για να διατηρήσετε ένα ωραίο χαμόγελο, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με ένα μήλο. Έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τον καθαρισμό των δοντιών με οδοντόβουρτσα. Τα φρούτα και τα λαχανικά εμποδίζουν επίσης τη φλεγμονή των ούλων.

Η μάσηση μιας τσίχλας με αποτελέσματα λεύκανσης,  παραμένει απλώς ένα προληπτικό μέτρο που χρησιμοποιείται μετά την κατανάλωση καφέ ή καπνού. Είναι η λευκαντική οδοντόκρεμα που δίνει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από όλες τις διαθέσιμες επιλογές στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα με ανεπιθύμητες παρενέργειες ή που μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς του στόματος, οπότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Θεραπεία.
Σε περιπτώσεις που δεν είναι πολύ σοβαρές, τα κιτρινισμένα δόντια μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι (ειδικά εκείνα που κιτρινίζουν λόγω κατανάλωσης π.χ κόκκινου κρασιού ,καφέ κτλ κτλ και κακή στοματική υγιεινή).

Η εφαρμογή της θεραπείας σε ένα οδοντιατρείο εξαρτάται επίσης από την αιτία που προκάλεσε την εμφάνιση κιτρινισμένων δοντιών. Βοηθούν επίσης να διατηρήσουν υγιή και ανθεκτικά δόντια.

Απλές μέθοδοι θεραπείας (μη εξειδικευμένες)
– σωστό βούρτσισμα 3 φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει διαλύμα φθορίου

Βουρτσίζουμε μετά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν χρωμογόνες ουσίες, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα για λεύκανση και χωρίς ζάχαρη τσίχλα.

Επίσηςέχουμε καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους λεύκανσης δοντιών σε οδοντιατρείο (υπεροξείδιο ή θεραπεία με λέιζερ)
Στοματικό διάλυμα για λεύκανση δοντιών είναι η ευκολότερη μέθοδος: πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας για ένα λεπτό. Είναι αποτελεσματικό μόνο για πολύ αχνά σημεία, καθώς οι παράγοντες λεύκανσης βρίσκονται στην οδοντική επιφάνεια μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Προσοχή: Συνιστάται στοματικό διάλυμα με διαλύματα  φθορίου.

Μερικά στοματικά διαλύματα περιέχουν αλκοόλ και μερικά χημικά που μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια

Οδοντόκρεμα για  λεύκανση.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη, και λιγότερο για την απομάκρυνση των λεκέδων στα δόντια.
Συνιστάται η οδοντόπαστα να είναι ελαφρώς λειαντική για να δράσει πάνω στους λεκέδες αλλά χωρίς να καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.
Λωρίδες λεύκανσης δοντιών
αυτές οι λωρίδες περιέχουν πάνω τους έναν παράγοντα λεύκανσης που δρα επί των λεκέδων. Εφαρμόστε σε δόντια μία ή δύο φορές την ημέρα, και για μερικούς, συνιστάται να εφαρμόζεται τη νύχτα.
Δεν μπορούν να εφαρμοστούν πολύ συχνά, καθώς μπορούν να δώσουν ένα μπλε χρώμα δοντιών λόγω των ουσιών που περιέχονται στις ζώνες.
Επίσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν τα δόντια δεν είναι δομικά υγιή, έχουν ρωγμές ή κατάγματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στην ανομοιογενή απόχρωση.
Μπορεί να επηρεάσει τα ούλα εάν το υλικό είναι πολύ ισχυρό.

Ειδικές οδοντόβουρτσες με λεύκανση.
Ειδικοί νάρθηκες κατασκευάζονται από τον τεχνικό και είναι ιδανικά για την τοποθέτηση του στόματός σας, επιτρέποντας στον παράγοντα λεύκανσης να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, καλύπτοντας κάθε δόντι. Περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες σε υψηλότερη συγκέντρωση από τα προϊόντα λευκαντικής στο εμπόριο. Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν και να απαιτήσουν μια νέα επίσκεψη στον οδοντίατρο για βελτίωση.

Λέιζερ και λευκαντικό με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και πολλοί θεωρούν ότι έχουν επιβλαβείς παρενέργειες
Το χρώμα που παράγεται διαρκεί πολλά χρόνια

Φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία των δοντιών
Εκτός από τα προϊόντα που περιέχουν λευκαντικές ουσίες και θεραπείες που διατίθενται στα οδοντιατρεία, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που βοηθούν στο λεύκανση των δοντιών και βρίσκονται σε φαρμακεία ή μπορούν να προετοιμαστούν στο σπίτι:
λεμόνια
κανέλα
η λευκή πλευρά της φλούδας πορτοκαλιού
όξινο ανθρακικό νάτριο
τον πολτό φράουλας
άλας (πολύ λειαντικό, μπορεί να βλάψει το σμάλτο ή να προκαλέσει δυσφορία στα ούλα).

Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να έχετε τις καλύτερες λύσεις για την περίπτωσή σας, ανάλογα με τις αιτίες κιτρινίσματος και την υγεία των δοντιών και των ούλων σας.

Το στρώμα της αδαμαντίνης (σμάλτο) είναι αρκετά λεπτό για να υποστηρίζει διάφορες επιθετικές μεθόδους λεύκανσης δοντιών και ο ανεξέλεγκτος συνδυασμός διαφόρων μεθόδων μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στα δόντια και στο στόμα.

Τα κιτρινωπά δόντια, ωστόσο, είναι απλώς θέμα αισθητικής και δεν πρέπει να διακινδυνεύσετε μόνιμη βλάβη των δοντιών στην επιθυμία να έχετε φωτεινότερα δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο!

ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΑΙΟ .ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ

 

Comments are closed.