3 συμβουλές για υγιή δόντια το καλοκαίρι!

3 συμβουλές για υγιή δόντια το καλοκαίρι!
Μάιος 23rd, 2018 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 3 συμβουλές για υγιή δόντια το καλοκαίρι!

3 συμβουλές για υγιή δόντια το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι έχει έρθει και το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε τώρα είναι πώς να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες , αν δεν βρισκόμαστε στην παραλία, στη θάλασσα. Τώρα είναι η στιγμή που απολαμβάνουμε τον καλοκαιρινό  καιρό, περπατάμε και τρώμε πολλά γλυκά, παγωτά και ποτά για να δροσειστούμε.

Πολλοί δεν μπορούν να σταματήσουν ή να αρνηθούν τα πολύ κρύα ποτά, το παγωτό, τα υπερβολικά γλυκά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών κατά τη θερινή περίοδο και η έλλειψη προσοχής και σχολαστικής στοματικής καθαριότητας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντιατρικές καταστάσεις που θα χαλάσουν την άδειά μας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή ενώ απολαμβάνετε τις θερινές δραστηριότητες σας.

Το πολύ κρύο μπορεί να είναι επιβλαβές!
Είναι σίγουρα αναζωογονητικό ένα παγωτό σε ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή ένα κρύο ποτήρι λεμονάδα, αλλά αυτά τα τρόφιμα, εκτός από τα γεμάτα από προστιθέμενα σάκχαρα που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνες στα δόντια, μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου, σχηματισμό οδοντικής πλάκας, και έντονη ευαισθησία στα δόντια και στα ούλα.
Τα βακτηρίδια στο στόμα αγαπούν τα γλυκά, τα οποία μετατρέπονται σε οξέα, οδηγώντας σε οδοντική βλάβη. Η συμβουλή μας είναι να μην αποφεύγετε εντελώς τα γλυκά, αλλά να είστε προσεκτικοί: τρώτε τα γλυκά με το μέτρο, βουρτσίστε ή ξεπλύνετε το στόμα σας μετά από την κατανάλωση γλυκού ή να μασήσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 20 λεπτά για να μειώσετε τη φθορά των δοντιών. Επίσης, αποφύγετε τα κρύα γλυκά, όπως το παγωτό, που μπορεί να βλάψει τα δόντια.

Εάν επιθυμείτε παγωτό ή θέλετε να πιείτε δροσερό ποτό για να δροσιστείτε, αυτό δεν είναι η λύση. Οι ειδικοί λένε ότι τα κρύα και παγωμένα ποτά αφυδατώνουν το σώμα και για να παραμείνει ενυδατωμένο και δροσερό  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καλύτερα να προτιμίσουμε ποτά, υγρά  σε θερμοκρασία δωματίου ή μια μέση θερμοκρασία που δεν επηρεάζει τη στοματική κοιλότητα. Επιλέξτε νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων χωρίς να προσθέσετε πάγο σε αυτά.

Μη χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία!
Όλοι γνωρίζουμε αυτό, αλλά συχνά αγνοείται ότι χρησιμοποιώντας τα δόντια σας για να ανοίγετε μπουκάλια, μασάτε πάγο και άλλες επιβλαβείς συνήθειες μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη ακόμα κι αν δεν είναι ορατές από την αρχή.

«Οι συνέπειες της χρήσης των δοντιών ως εργαλείων είναι τα κατάγματα ή μικρο-ρωγμές που είναι δύσκολο να παρατηρηθούν στην αρχή, αλλά θα οδηγήσουν σε προβλήματα στο μέλλον. Τα τραυματισμένα δόντια αποτελούν πρόβλημα κυρίως το καλοκαίρι, μετά τις αργίες, όπου δεν λαμβάνονται υπόψη κανόνες, οι συνέπειες των οποίων είναι συνήθως «οδυνηρές». Επίσης, η σύνθλιψη καρυδιών, φουντουκιών και άλλων αραχίδων, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων,κολοκυθόσπορων π.χ, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επιφάνεια των δοντιών. Είναι καλύτερα να αποφύγετε τέτοιες δραστηριότητες και να βρείτε τη βέλτιστη λύση. Τα δόντια φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό κομμάτι του σώματος, αλλά η ευαισθησία τους μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιες επικίνδυνες συνήθειες .

Προστατεύστε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια των θερινών σπορ!
Είτε είστε παθιασμένοι με τα θερινά σπορ ή επαγγελματικά, πρέπει πάντα να προστατεύετε τα δόντια σας με ένα προστατευτικό νάρθηκα. Ο οδοντιατρός σας μπορεί να φτιάξει κατάλληλους ατομικούς νάρθηκες  για να ταιριάζουν απόλυτα στα δόντια και να τα προστατεύουν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι νάρθηκες μπορούν να σας προστατεύσουν από το ράγισμα ή την απώλεια ενός δοντιού λόγω του κτυπήματος, ή μπορούν να βοηθήσουν το σαγόνι και τα δόντια σας να παραμείνουν στη θέση τους χωρίς να καταστραφούν σε ένα περιστατικό αγώνα .

Καλό Καλοκαίρι .

Comments are closed.