Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Επηρεάζουν Τα Δόντια Και Τα Ούλα; 

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Επηρεάζουν Τα Δόντια Και Τα Ούλα; 
9 Ιανουαρίου, 2024 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Επηρεάζουν Τα Δόντια Και Τα Ούλα; 

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Επηρεάζουν Τα Δόντια Και Τα Ούλα; 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι, κυρίως νέοι, επιλέγουν να αντικαταστήσουν τα κλασικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά, είτε γιατί είναι στη μόδα, είτε γιατί τα θεωρούν λιγότερο επιβλαβή από τον καμένο καπνό. Αυτή η συνήθεια, που ονομάζεται άτμισμα, επηρεάζει τη στοματική υγεία; Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν τα δόντια και τα ούλα; 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει τάση σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που έχουν εγκαταλείψει το κλασικό τσιγάρο για αυτό το νέο είδος καπνίσματος, ειδικά επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική μορφή σε κλειστούς χώρους. Άλλοι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή για τον οργανισμό. Είναι έτσι? Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ λίγες μελέτες για το θέμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και σιωπηρά, λίγες στατιστικές. Πιο συγκεκριμένα, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο κακά είναι ή όχι συνολικά, αλλά μπορούμε να αναλύσουμε ορισμένες χημικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία των δοντιών.

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τι περιέχουν;

Για αρχή, ας καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Θερμαίνουν ένα υγρό για να δημιουργήσουν αερολύματα, τα οποία εισπνέουν οι χρήστες. Αυτό το υγρό μπορεί να περιέχει νερό, προπυλενογλυκόλη, αρώματα, γλυκερίνη και νικοτίνη ή υποκατάστατα. Έχει αποδειχθεί ότι το αίμα των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει χαμηλότερο επίπεδο νικοτίνης σε σύγκριση με τους συμβατικούς καπνιστές.

Ο τρόπος προώθησής τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στους νέους;

Μια αρνητική πτυχή είναι ο τρόπος προώθησης αυτών των προϊόντων. Εκτός από τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων, που πέρασαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εμφανίστηκε μια νέα κατηγορία καπνιστών. Αφορά κυρίως νέους που μέχρι τώρα δεν κάπνιζαν, αλλά ανέπτυξαν τη συνήθεια να καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, να ατμίζουν από πολύ μικρή ηλικία.

Η προπυλενογλυκόλη ευνοεί την τερηδόνα και τις περιοδοντικές παθήσεις

Έχει αποδειχθεί ότι η προπυλενογλυκόλη, που βρίσκεται στη σύνθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι επιβλαβής τόσο για τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς όσο και για τους μαλακούς, περιοδοντικούς ιστούς. Τα προβλήματα εμφανίζονται μετά την απελευθέρωση κάποιων επιβλαβών προϊόντων και λόγω της επίδρασης της ξηροστομίας (ξηροστομία), η οποία συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και περιοδοντικών παθήσεων.

Η γλυκερίνη αυξάνει τη βακτηριακή πλάκα;

Ένα άλλο συστατικό, η γλυκερίνη, με την παχύρρευστη υφή της, οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου της εναποτιθέμενης βακτηριακής πλάκας. Εξαιτίας αυτού και των πρόσθετων, που δίνουν μια κάποια ευχάριστη γεύση κατά την εισπνοή, η σκληρότητα του σμάλτου μειώνεται και η εξέλιξη των τερηδονικών διεργασιών επιταχύνεται.

Πώς η νικοτίνη επιτίθεται στα δόντια;

Η νικοτίνη όπως πολλοί γνωρίζουμε συντελεί στην  ανάπτυξη περιοδοντικών παθήσεων. Είναι αλήθεια ότι η συγκέντρωση νικοτίνης είναι αρκετά χαμηλότερη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι, ειδικά αν μιλάμε για κλασικούς καπνιστές τσιγάρων που αλλάζουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σίγουρα θα καπνίσουν περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα, για να αντισταθμίσουν την παλιά συνήθεια. Και  είναι πιθανό να φτάσουμε στον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο.

Τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι πιθανό και τα δύο είδη καπνίσματος να είναι εξίσου επιβλαβή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα προωθείται ως μια πιο υγιεινή και λιγότερο βλαβερή χειρονομία και ακολουθούν τη τάση της μόδας, αρχίσουν να ατμίζουν.  Η έλξη αυτή βασίζεται σε ελκυστικά αρώματα, στη δροσερή συμπεριφορά του καπνίσματος σε κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό πριν υπάρξουν λεπτομερείς μελέτες που αποδεικνύουν εάν και τι κινδύνους εγκυμονεί η κατανάλωσή τους. Αργότερα, μόλις εμφανιστούν αυτές οι μελέτες, μπορεί να είναι πολύ αργά για πολλούς ανθρώπους. Όπως ακριβώς συνέβαινε στην περίπτωση του κλασικού τσιγάρου τη δεκαετία του 50-60.

 

Comments are closed.