Οδοντιατρική Γέφυρα.

Οδοντιατρική Γέφυρα.
4 Οκτωβρίου, 2019 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδοντιατρική Γέφυρα.

Οδοντιατρική Γέφυρα.

Η οδοντιατρική γέφυρα είναι μία  σταθερή προσθετική εργασία που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη μορφολογική αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών ή για την προστασία και αναδιαμόρφωση των δοντιών που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Η οδοντιατρική γέφυρα χρησιμοποιείται ειδικά για τη θεραπεία των μερικών νοδών περιοχών, έχοντας ρόλο στην  αντιστάθμιση των μασητικών, αισθητικών και φωνητικών λειτουργιών των δοντιών που λείπουν, καθώς και για την πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της απώλειας δοντιών.

Η οδοντιατρική γέφυρα αποτελείται από 2 μέρη:

Στοιχεία στήριξης: είναι οδοντικές στεφάνες με τις οποίες η γέφυρα στηρίζεται στα δόντια στηρίγματα. Μια οδοντιατρική γέφυρα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 δόντια στήριξης. Ανάλογα με την έκταση της γέφυρας, ο αριθμός τους μπορεί να διαφέρει.

Το σώμα της γέφυρας: είναι το μέρος που αντικαθιστά τα χαμένα δόντια. Τοποθετείται συνήθως μεταξύ των στοιχείων στήριξης.

Ο ρόλος των οδοντικών γεφυρών.

Οι οδοντιατρικές γέφυρες έχουν δύο κύριους ρόλους: τη μορφολογική αποκατάσταση των χαμένων δοντιών και την πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν μετά την απώλεια των δοντιών.

1.Μορφολογική αποκατάσταση των απόντων δοντιών
Είναι ο κύριος ρόλος των οδοντικών γεφυρών. Πρέπει να αντισταθμίζουν τις λειτουργίες των δοντιών που αντικαθιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η λειτουργία μάσησης
Οι οδοντικές γέφυρες, που είναι σταθερά στερεωμένες στα δόντια στήριξης, μεταδίδουν τις δυνάμεις της μάσησης κατά μήκος της ρίζας τους στο κυψελιδικό οστό. Βασικά, οι δυνάμεις μεταδίδονται στο κυψελιδικό οστό παρόμοιο με το μάσημα σε φυσικά δόντια.

Η ένταση των δυνάμεων μάσησης που μεταδίδονται σε κάθε δόντι στήριξης, εξαρτάται από την έκταση της γέφυρας και την ποιότητα των δοντιών στήριξης.

Η αισθητική λειτουργία
Η απώλεια των δοντιών επηρεάζει σοβαρά την αισθητική, ειδικά αν είναι μια ορατή περιοχή. Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση της αισθητικής λειτουργίας είναι, για πολλούς ασθενείς, η πιο σημαντική επιθυμία.

Η καταλληλότερη αποκατάσταση της αισθητικής των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά από τα οποία θα γίνει η οδοντιατρική γέφυρα. Οι κεραμικές γέφυρες, ειδικά εκείνες με ζιρκονία, προσφέρουν άριστη αισθητική αποκατάσταση σε σύγκριση με άλλους τύπους γεφυρών.

Φωνητική λειτουργία
Είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη από την έλλειψη των άνω μπροστινών δοντιών. Επειδή οι οδοντικές γέφυρες είναι σταθερές, ογκώδεις εργασίες, η αναμόρφωση με κανονική ομιλία γίνεται πολύ γρήγορα μετά την συγκόλληση  των γεφυρών (1-2 ημέρες).

2. Πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν μετά την απώλεια των δοντιών
Μετά από τις οδοντικές εξαγωγές , στην στοματική κοιλότητα, με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές που μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος, όπως για παράδειγμα έχουμε την μετακίνηση των διπλανών δοντιών ή των ανταγωνιστών . Επίσης, αυτές οι αλλαγές μπορούν να περιπλέξουν σοβαρά τα στάδια των οδοντικών γεφυρών.

Η πρόληψη αυτών των επιπλοκών θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική εάν η οδοντική γέφυρα εκτελείται αμέσως μετά την απώλεια των δοντιών.

ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΑΙΟ.ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ .

Comments are closed.