Βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών

Βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών
6 Μαρτίου, 2015 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών

Βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών

Βρυγμός:

Ονομάζεται η παραλειτουργία κατά την οποία ο ασθενής χωρίς να το συνειδητοποιεί τις περισσότερες φορες, σφίγγει ή και τρίζει τα πάνω και κάτω δόντια μεταξύ τους. Είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που παρατηρείται κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Που οφείλεται;

Το άγχος και η συναισθηματική φόρτιση είναι ίσως ο κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας του βρυγμού. Eίναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως όταν εκνευρίζονται ή στεναχωριούνται αισθάνονται πως πιέζουν περισσότερο τα δόντια τους.
Άλλοι τέτοιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που έχουν αναφερθεί είναι ορισμένα φάρμακα, καθώς και πιθανή γενετική προδιάθεση.

Τι επιπτώσεις έχει;

Οι επιπτώσεις στα δόντια είναι οι διάφορου βαθμού αποτριβες των οδοντικών επιφανειών.
Oι οδοντικές αποτριβες είναι συχνά τόσο εκτεταμένες, ώστε η αποκατάσταση των δοντιών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μονό με προσθετικές εργασίες. Μερικές φόρες το τρίξιμο των δοντιών ή το σφίξιμο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας τους.
Στους μασητήριους μύες, το σφίξιμο των δοντιών έχει σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους,
η υπολειτουργία αυτή καταπονεί τους μύες οι όποιοι εμφανίζουν συμπτώματα, που μπορεί να εκδηλώνεται ως πονοκέφαλος και πόνος στο πρόσωπο.

Πως θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον βρυγμό.
Κάποιος που τρίζει τα δόντια κατά την διάρκεια του ύπνου δεν μπορεί να το σταματήσει, όμως με την βοήθεια του οδοντιάτρου, κατασκευάζεται ένας νάρθηκας ειδικού τύπου.
Κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να χαλαρώνει τους μύες και να αποσυμφορεί την άρθρωση.
Eπίσης προστατεύει τα δόντια καθώς είναι κατασκευασμένος από υλικό μαλακότερο από ότι τα δόντια μας και επομένως φθείρεται αυτός και όχι αυτά.

 

Comments are closed.