Τα Οδοντικά Προβλήματα Κληρονομούνται Από Τους Γονείς;

Τα Οδοντικά Προβλήματα Κληρονομούνται Από Τους Γονείς;
11 Ιανουαρίου, 2023 | Οδοντιατρικά Θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Οδοντικά Προβλήματα Κληρονομούνται Από Τους Γονείς;

Τα Οδοντικά Προβλήματα Κληρονομούνται Από Τους Γονείς;

Η ανάπτυξη των δοντιών ξεκινά από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης και τελειώνει γύρω στην ηλικία των 19 ετών, όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν οι φρονιμίτες. Σε όλη αυτή την περίοδο, μπορεί να εμφανιστούν ένα πλήθος οδοντικών προβλημάτων που μπορεί να σχετίζονται ή να μην σχετίζονται με ό,τι γενετικά κληρονομεί ένα άτομο από τους γονείς του.

Τα οδοντικά προβλήματα, από την τερηδόνα έως την ευαισθησία ή την προχωρημένη ασθένεια των ούλων, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία και να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να τρώει ή να σχετίζεται με άλλους. Ένα δύσοσμο στόμα λόγω πέτρας, κιτρινισμένα ή χαλασμένα δόντια ή ακόμα και έλλειψη δοντιών μας κάνουν να θέλουμε να χαμογελάμε και να κοινωνικοποιούμαστε λιγότερο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οδοντικές παθήσεις είναι από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες στον κόσμο. Μια μελέτη που έγινε το 2017 από το Global Burden of Disease δείχνει ότι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από οδοντικά προβλήματα και από αυτά, οι τερηδόνες είναι από τα πιο κοινά.

Τα πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα

Τα πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη γενετική κληρονομικότητα, αλλά μάλλον με την έλλειψη στοματικής υγιεινής, διατροφής και τρόπου ζωής (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη). Οι πιο συχνές οδοντιατρικές παθήσεις είναι:

Τερηδόνα – εμφανίζεται όταν σχηματίζεται βακτηριακή πλάκα στην επιφάνεια των δοντιών, δηλαδή ένα κολλώδες και άχρωμο φιλμ γεμάτο βακτήρια. Αυτό που ευνοεί την εμφάνιση της βακτηριακής πλάκας είναι η ζάχαρη γιατί καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

Ουλίτιδα – είναι μια φλεγμονή των ούλων και εμφανίζεται όταν η βακτηριακή πλάκα συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια και προσβάλλει  τα ούλα, προκαλώντας ερεθισμό και πρήξιμο.

Διάβρωση – είναι μια κατάσταση παρόμοια με την τερηδόνα και εμφανίζεται όταν τα οξέα στο στόμα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης αυτής της πάθησης είναι για άτομα που υποφέρουν από ξηροστομία, δηλαδή δεν έχουν αρκετό σάλιο για να αφαιρέσουν το οξύ από τη στοματική κοιλότητα.

Σπασμένα ή ραγισμένα δόντια – εμφανίζονται λόγω μηχανικής δράσης πάνω τους, όπως δάγκωμα πολύ σκληρού φαγητού, τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μετά από ατύχημα/κρούση.
Ευαισθησία των δοντιών – εμφανίζεται όταν το σμάλτο των δοντιών είναι κατεστραμμένο και τα τρόφιμα και τα υγρά φτάνουν στις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο.
Στραβά δόντια – συμβαίνουν όταν ένα δόντι δεν μπορεί να ανατείλει επειδή δεν έχει αρκετό χώρο να αναπτυχθεί σύμφωνα με τα άλλα και κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω από τα ήδη υπάρχοντα δόντια.Μερικές φορές χρειάζεται η παρέμβαση του ορθοδοντικού για να βοηθήσει το αντίστοιχο δόντι να αναπτυχθεί ή να του κάνει χώρο με τη βοήθεια μιας οδοντιατρικής συσκευής

 

Οδοντικά προβλήματα: κληρονομικά ή όχι
Επειδή η κατάσταση της εμφάνισης οδοντικών ασθενειών είναι εξαιρετικά περίπλοκη, τίθεται το ερώτημα εάν η γενετική κληρονομικότητα κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οδοντικών ανωμαλιών. Οι ειδικοί μιλούν για κληρονομικές παθήσεις, όπως:

Ανοδοντία ή η πλήρης απουσία δοντιών – είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση και μπορεί να κληρονομηθεί από έναν από τους γονείς.

Υποδοντία ή μερική απουσία, από τη γέννηση, ορισμένων δοντιών (από 1 έως 5 δόντια) – οι πλάγιοι κοπτήρες και η δεύτερη σειρά προγομφίων λείπουν συχνότερα. Αυτή η γενετική ανωμαλία επηρεάζει 1 στα 18 άτομα.

Ατελής αδαμαντινογένεση – αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει μερική έλλειψη σμάλτου, του προστατευτικού στρώματος στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτή η κατάσταση εντοπίζεται σε 1 στους 7.500 ασθενείς.

Ατελής οδοντινογένεση– αυτή η κατάσταση προκαλεί αποχρωματισμό των δοντιών, τα οποία είναι πιο εύθραυστα, με αυξημένη τάση να σπάσουν.

Καρκίνος του στόματος – μπορεί να εμφανιστεί είτε στη στοματική κοιλότητα, στη γλώσσα, στα χείλη, στις αμυγδαλές ή στον στοματοφάρυγγα. Προδιάθεση σε αυτή την πάθηση είναι, πάνω απ’ όλα, τα άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ τακτικά, αλλά σημαντική είναι και η γενετική κληρονομικότητα. Εάν υπάρχει άτομο στην οικογένεια που είχε καρκίνο του στόματος, είναι πολύ πιθανό να κληρονομήσετε αυτή την πάθηση.

         

 Πρόληψη οδοντικών προβλημάτων

Τα οδοντικά προβλήματα είναι καταστάσεις που, κατά κανόνα, οι άνθρωποι προτιμούν να αγνοούν. Μπορούν όμως να επηρεάσουν, εκτός από τη στοματική υγεία, την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι σημαντικό μέρος της οδοντιατρικής φροντίδας. Επομένως, η καθημερινή ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  2. χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο .
  3. τακτική αλλαγή οδοντόβουρτσας (κάθε 2-3 μήνες).
  4. χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων
  5. χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα
  6. περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη.
  7. περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.
    Σε όλες αυτές τις συμβουλές προστίθενται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο .

Comments are closed.