
Εμμηνόπαυση Και Αλλαγές Στα Δόντια
Αν νομίζατε ότι η εμμηνόπαυση αναφέρεται μόνο σε εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, νεύρα, περιττά κιλά κ.λπ. – όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν λόγω ορμονικών αλλαγών, να προσθέσετε κάτι άλλο στη λίστα: στοματική υγεία. Και μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά αυτή την περίοδο, επομένως, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δόντια μας.
Και όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική και το όμορφο χαμόγελο (που θέλουμε φυσικά!), η κακή συντήρηση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα υγείας, ακόμα και ασθένειες.
Η στοματική υγεία σημαίνει περισσότερα από υγιή δόντια. Η στοματική υγεία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητη για την ευημερία μας και αναπόσπαστο μέρος της γενικής κατάστασης της υγείας μας.
Και εδώ που τα λέμε γυναίκες, έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά τη στοματική υγεία. Οι αλλαγές στο ορμονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια, στα ούλα και σε άλλα αντίστοιχα όργανα.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το επίπεδο των ορμονών ανεβαίνει και πέφτει. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και λίγες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση, υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στοματικού βλεννογόνου ή φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα μας μπορεί να κοκκινίσουν και να αιμορραγούν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανιστούν στοματικές βλάβες στη στοματική κοιλότητα, όπως άφθες ή επιχείλιος έρπης. Οι πληγές είναι μικρές λευκές βλάβες ή φουσκάλες, που περιβάλλονται από μια κόκκινη περιοχή. Δεν είναι μεταδοτικά, αλλά συχνά συγχέονται με έρπητα που προκαλούνται από μόλυνση από τον ιό του έρπητα, ο οποίος είναι μεταδοτικός.
Μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί επίσης να επηρεάσει τη στοματική υγεία. Πολλές γυναίκες αισθάνονται την αίσθηση πόνου ή καψίματος στο στόμα κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση, αλλά οι περισσότερες αντιμετωπίζουν μείωση της ποσότητας του σάλιου, η οποία ευνοεί την εμφάνιση ξηροστομίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαίσθητα ούλα, στοματικά έλκη, λοιμώξεις ακόμη και τερηδόνα.
Οι τελευταίες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι η ξηροστομία είναι μια κοινή στοματική εκδήλωση στην περίπτωση της λοίμωξης SARS-CoV-2, επομένως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την πτυχή.
Μετά την ηλικία των 45, οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που προκαλεί απώλεια οστικής μάζας και οστικού ιστού. Στο πλαίσιο της οστικής απώλειας, η περιοδοντική νόσος μπορεί να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.
Η περιοδοντίτιδα είναι μια από τις πιο σοβαρές οδοντικές παθήσεις. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λοιμώξεων στο επίπεδο των ούλων και της οστικής δομής της γνάθου που προκαλούνται από βακτήρια στη στοματική κοιλότητα, ελλείψει σωστής στοματικής υγιεινής.
Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να εισέλθει στο αίμα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πολλές επιπλοκές:
• καρδιαγγειακές παθήσεις : οι γυναίκες που επηρεάζονται από περιοδοντική νόσο μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
• Εγκεφαλικό : μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι στοματικές λοιμώξεις μπορούν να θεωρηθούν παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό
• Διαβήτης : τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν ουλίτιδα, η οποία μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη σε υγιή άτομα.
• Αναπνευστικά προβλήματα : βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα μπορούν να μετακινηθούν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στους πνεύμονες, προκαλώντας αναπνευστικές ασθένειες, όπως πνευμονία – ειδικά σε άτομα με ασθένειες των ούλων.
Για τις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από ασθένειες των ούλων (περιοδοντική νόσος), υπάρχει κίνδυνος να γεννήσουν πρόωρα ή να είναι λιποβαρές. Η περιοδοντική νόσος μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα βιολογικών υγρών που προκαλούν τοκετό.
Επειδή η περιοδοντική νόσος είναι μια «σιωπηλή» πάθηση, με την έννοια ότι προκαλεί πόνο μόνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο, είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική υγιεινή και σε τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο.
Μόνο με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, το νήμα και τις επισκέψεις στο οδοντιατρείο μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου.
Όπως και η περιοδοντική νόσος, ο καρκίνος του στόματος (καρκίνος του στόματος ή κακοήθης όγκος του στόματος) είναι μια «σιωπηλή» κατάσταση, η συχνότητα και των δύο ασθενειών στην Ευρώπη είναι ανησυχητική.
Ακολουθούν οι συστάσεις των ειδικών για την πρόληψη προβλημάτων στοματικής υγείας:
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο μία ή δύο φορές το χρόνο. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, ο οδοντίατρος θα προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας.
- Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Περιορίστε την ποσότητα φαγητού και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να μειώσετε τον κίνδυνο τερηδόνας και ακολουθήστε τις συμβουλές των οδοντιάτρων σχετικά με τη στοματική υγιεινή.
- Μην καπνίζετε!! Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας, αλλά και καρκίνου του στόματος ή του λάρυγγα. Επίσης, το κάπνισμα συμβάλλει στο κιτρίνισμα των δοντιών και προκαλεί κακοσμία του στόματος.
- Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν επίσης οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών.
Όπως και οι άλλες καταστάσεις/ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε στενή σχέση με την εμμηνόπαυση, η υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας μπορεί να επηρεαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε συνειδητά να φροντίζουμε τα δόντια μας μέσα από τον τρόπο ζωής που προσεγγίζουμε αλλά και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
“Η φύση σου δίνει το πρόσωπο που έχεις στα είκοσι. Είναι στο χέρι σου να αξίζεις το πρόσωπο που έχεις στα πενήντα». Coco Chanel