
Διάγραμμα Μεσημβρινών Δοντιών- Chinese Medicine Ideas
‘Ίσως έχετε ακούσει ότι οι χάρτες μεσημβρινών των δοντιών μπορούν να εξηγήσουν γιατί αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι μια απλή οδοντιατρική επέμβαση θα μπορούσε να θεραπεύσει μια συνεχιζόμενη χρόνια ασθένεια.
Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια στον χάρτη μεσημβρινών των δοντιών; Και τι είναι ένας μεσημβρινός χάρτης, τέλος πάντων;
Ο μεσημβρινός χάρτης των δοντιών προέρχεται από το πάντρεμα μεταξύ της δυτικής οδοντιατρικής και της παραδοσιακής ανατολικής ιατρικής. Χρησιμοποιείται για να εξηγήσει πώς η ενέργεια του σώματος μπορεί να συνδέσει προβλήματα στο στόμα με άλλες περιοχές του σώματος.
Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία ότι η ενέργεια που διαρρέει τους μεσημβρινούς στα δόντια σας επηρεάζει το υπόλοιπο σώμα σας. Ωστόσο, ορισμένα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μεσημβρινοί βελονισμού μπορεί να σχετίζονται με επίπεδα συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα.
Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει μια φυσιολογική βάση για ορισμένα τμήματα των μεσημβρινών.
Θέλουμε να σας παρέχουμε μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με τους μεσημβρινούς των δοντιών για να σας δώσουμε τη δυνατότητα να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις σχετικά με τη στοματική σας υγεία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;
Τι είναι οι μεσημβρινοί; Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που μεταφέρουν ζωτική ενέργεια ή τσι σε ολόκληρο το σώμα. Όταν το τσι σας είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να εμποδίσει τα όργανα του σώματός σας να λειτουργήσουν σωστά.
Οι βελονιστές και οι ενεργειακοί θεραπευτές εργάζονται για να ξεμπλοκάρουν το τσι, ώστε η ενέργεια να ρέει ελεύθερα και το σώμα σας να μπορεί να αυτοθεραπευθεί.
Υπάρχουν 12 κύριοι μεσημβρινοί στο TCM. Αυτοί είναι:
- Καρδιά
- Περικάρδιο
- Triple warmer
- Πνεύμονας
- Στομάχι
- Παχύ έντερο
- Το λεπτό έντερο
- Συκώτι
- Χοληδόχος κύστις
- Σπλήνα
- Νεφρό
- Κύστη
Τα δόντια έχουν μεσημβρινούς; Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ναι, ορισμένα δόντια συνδέονται με καθέναν από τους μεσημβρινούς του σώματος. Ένα διάγραμμα σχέσης δοντιού-οργάνου σάς δείχνει ποιοι μεσημβρινοί σχετίζονται με κάθε δόντι και όργανο του σώματος.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟ MERIDIAN TOOTH CHART;
Ο χάρτης των μεσημβρινών δοντιών δεν υποστηρίζεται από τη σύγχρονη επιστήμη, αλλά πολλοί λένε ότι εξακολουθεί να έχει βοηθήσει τους ασθενείς τους.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ;
Το διάγραμμα των μεσημβρινών δοντιών εξηγεί πώς οι πονόδοντοι και άλλα οδοντικά προβλήματα μπορούν να σημαίνουν ασθένειες κάπου αλλού στο σώμα.
Για παράδειγμα, ένας πονόδοντος στο δόντι που σχετίζεται με το έντερο θα μπορούσε να είναι σημάδι χρόνιων πεπτικών προβλημάτων. Ή, η βλάβη σε ένα από τα δόντια που συνδέονται με τα νεφρά θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά σε αυτόν τον ασθενή.
(Υπενθύμιση: Τα στοιχεία για τους μεσημβρινούς των δοντιών είναι ανέκδοτα)
ΠΟΙΟ ΔΟΝΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ;
Ποια δόντια συνδέονται με ποια όργανα; Εδώ είναι τα δόντια που σχετίζονται με μερικά από τα κύρια όργανα του σώματος:
- Ποιο δόντι σχετίζεται με την καρδιά; Οι φρονιμίτες (τρίτοι γομφίοι) τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο συνδέονται με την καρδιά.
- Ποια είναι η σημασία του δοντιού που αντιστοιχεί στο στομάχι; Οι γομφίοι στην άνω γνάθο και οι προγόμφιοι στην κάτω γνάθο συνδέονται με τον μεσημβρινό του στομάχου. Ένας πονόδοντος ή άλλο πρόβλημα με αυτά τα δόντια μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στο στομάχι, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Άλλα όργανα στο διάγραμμα δοντιών-μεσημβρινών:
- Πνεύμονες: άνω προγόμφιοι, κάτω πρώτοι (μπροστινοί) και δεύτεροι (πίσω) γομφίοι
- Παχύ έντερο: προγόμφιοι
- Λεπτό έντερο: φρονιμίτες
- Ήπαρ: δόντια κυνόδοντα
- Χοληδόχος κύστη: δόντια κυνόδοντα
- Σπλήνα: κάτω αριστεροί προγόμφιοι, άνω αριστεροί γομφίοι
- Νεφρός: άνω πρώτος (έσω) κοπτήρας, δεξιός κάτω δεύτερος (έξω) κοπτήρας
- Ουροδόχος κύστη: όλοι οι κοπτήρες και στις δύο γνάθους
ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν πράγματι μεσημβρινοί των δοντιών, η στοματική σας υγεία επηρεάζει απόλυτα τη συνολική σας υγεία.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα σας μπορούν να δημιουργήσουν χρόνιες παθήσεις υγείας στο υπόλοιπο σώμα. Τα επιβλαβή μικρόβια στο στόμα σας απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Τα κατεστραμμένα ή ελλείποντα δόντια μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του φαγητού που τρώτε. Πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά είναι τραγανές ή σκληρές και χρειάζονται χρόνο για να μασηθούν. Εάν σας είναι δύσκολο να φάτε, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τρώτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η κακή διατροφή σας μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.
Ακολουθούν ορισμένες χρόνιες ασθένειες που έχουν συνδεθεί με κακή στοματική υγεία:
- Καρδιαγγειακή νόσο
- Πνευμονία
- Διαβήτης
- Νόσος Αλτσχάιμερ και άνοια
- Οστεοπόρωση
- Πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος γέννησης
- Ψυχική υγεία
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟ
Η περιοδοντική νόσος και η φλεγμονή των ούλων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 20%. Εάν δεν φροντίζετε το στόμα σας, διατρέχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσετε από καρδιαγγειακή νόσο.
ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η κακή υγεία των ούλων μπορεί να σας κάνει 3,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε πνευμονία. Η σωστή στοματική φροντίδα μειώνει ομοίως τον κίνδυνο πνευμονίας σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έτσι, βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα για να προστατέψετε τους πνεύμονές σας.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Είναι πιο πιθανό να έχετε φλεγμονή των ούλων και ασθένεια των ούλων εάν έχετε διαβήτη. Αυτή η φλεγμονή μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τον διαβήτη σας . Η φλεγμονή από τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα οδοντικής υγείας.
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλείται από τον μη ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις των δοντιών και βλάβες που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μολύνσεις των δοντιών. Εάν είστε διαβητικός, πρέπει οπωσδήποτε να προσέχετε το στόμα σας.
ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της χρόνιας νόσου των ούλων και της νόσου του Αλτσχάιμερ . Τα μικρόβια στο στόμα προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα, οδηγώντας σε άνοια και Αλτσχάιμερ.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Όταν έχετε οστεοπόρωση, χάνετε την οστική πυκνότητα σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου σας. Η απώλεια οστού στη γνάθο που προκαλείται από την οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και άλλα οδοντικά προβλήματα.
ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Οι έγκυες γυναίκες με χρόνια ουλίτιδα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους . Αυτά τα μωρά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης .
Τα βακτήρια στο στόμα της μητέρας απελευθερώνουν τοξίνες, οι οποίες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα αντιδρά στις τοξίνες παράγοντας φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων.
Στον πλακούντα, ωστόσο, οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες είναι τοξικές. Πάρα πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ρήξη των μεμβρανών της μήτρας, οδηγώντας στην πρόωρη γέννηση ενός μικρότερου μωρού.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το χαμόγελό σας, θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας. Η πραγματοποίηση μιας αισθητικής οδοντιατρικής επέμβασης μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας .
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν επίσης οδοντιατρικό άγχος . Όλο το άγχος γύρω από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις μπορεί να βλάψει απολύτως την ψυχική σας υγεία. Ο φόβος και η ανησυχία μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε κατάθλιψη και άλλα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η ψυχική σας υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη στοματική σας υγεία. Αν δεν είσαι καλά ψυχικά, είναι δύσκολο να φροντίσεις το στόμα και τα δόντια σου. Τα άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ πιο πιθανό χάσουν όλα τα δόντια τους από το ευρύ κοινό. Συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες όπως οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα δόντια και το στόμα.
Η οδοντική και στοματική σας υγεία έχουν τεράστια επίδραση στη συνολική σωματική σας υγεία.
Πιστεύουμε ότι πολλά από τα προβλήματα του οργανισμού μπορούν να διορθωθούν μέσω της σωστής οδοντιατρικής φροντίδας. Για παράδειγμα, η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα, οδηγώντας σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.
Συνεργαζόμαστε με τους ασθενείς για να θεραπεύσουμε την ασθένεια των ούλων, να αφαιρέσουμε τοξικά σφραγίσματα και να φροντίσουμε, σε συνεργασία με ειδικότητες της ιατρικής, ολόκληρο το σώμα προάγοντας την στοματική υγεία.
ΠΗΓΕΣ
- Langevin, HM, & Yandow, JA (2002). Σχέση σημείων βελονισμού και μεσημβρινών με επίπεδα συνδετικού ιστού. The Anatomical Record, 269 (6), 257–265. Περίληψη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12467083/
- Sheiham A. (2005). Στοματική υγεία, γενική υγεία και ποιότητα ζωής. Bulletin of the World Health Organization, 83 (9), 644. Abstract: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16211151/
- Meurman, JH, Sanz, Μ., & Janket, SJ (2004). Στοματική υγεία, αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Critical Reviews in Oral Biology and Medicine: An Official Publication of the American Association of Oral Biologists, 15 (6), 403–413. Περίληψη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15574681/
- Jansson, L., Lavstedt, S., Frithiof, L., & Theobald, H. (2001). Σχέση στοματικής υγείας και θνησιμότητας σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Journal of κλινικής περιοδοντολογίας, 28(8), 762-768. Περίληψη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11442736/
- Awano, S., Ansai, T., Takata, Y., Soh, I., Akifusa, S., Hamasaki, T., Yoshida, A., Sonoki, K., Fujisawa, K., & Takehara, T. (2008). Κίνδυνος στοματικής υγείας και θνησιμότητας από πνευμονία στους ηλικιωμένους. Journal of Dental Research, 87 (4), 334–339. Περίληψη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18362314/
- Yoneyama, Τ., Yoshida, Μ., Matsui, Τ., & Sasaki, Η. (1999). Στοματική φροντίδα και πνευμονία. Ομάδα Εργασίας Στοματικής Φροντίδας. Lancet (London, England), 354 (9177), 515. Abstract: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10465203/
- Noble, JM, Scarmeas, N., & Papapanou, PN (2013). Η κακή στοματική υγεία ως χρόνιος, δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου άνοιας: ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Current Neurology and Neuroscience Reports, 13 (10), 384. Πλήρες κείμενο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526728/
- Saini, R., Saini, S., & Saini, SR (2011). Περιοδοντίτιδα: Κίνδυνος για πρόωρο τοκετό και βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης. Journal of Natural Science, Biology, and Medicine , 2(1), 50. Πλήρες κείμενο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312699/
- Davis, LG, Ashworth, PD, & Spriggs, LS (1998). Ψυχολογικές επιδράσεις της αισθητικής οδοντιατρικής θεραπείας. Journal of Dentistry, 26 (7), 547–554. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9754742/
- Kisely S. Χωρίς Ψυχική Υγεία χωρίς Στοματική Υγεία. (2016). Canadian Journal of Psychiatry, 61 (5), 277-282. Περίληψη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27254802/