Παιδοδοντία

Η παιδοδοντία είναι κλάδος της οδοντιατρικής που αντικείμενο έχει την πρόληψη και την αντιμετώπιση της στοματικής υγείας των παιδιών.

ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Το πρώτο δόντι του μωρού κάνει την εμφάνιση του μεταξύ του 6ο και 8ο μήνα.

Μέχρι 3 ετών έχουν ανατείλει και τα 20 δόντια , τα νεογιλά.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν την πρέπουσα σημασία για το ρόλο των νεογιλών δοντιών και τη πρόληψη και διατήρηση της στοματικής υγείας των παιδιών.

Δεν παραμελούμε την φροντίδα των νεογιλών δοντιών των παιδιών μας, με τη σκέψη ότι αυτά θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Τα νεογιλά δόντια όταν ‘χαλάσουν’ δημιουργούν συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων στη στοματική κοιλότητα αλλά και γενικότερα για τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν αποστήματα και φλεγμονές.

Τα νεογιλά δόντια  συμμετέχουν στη μάσηση, στην ομιλία, στην αισθητική του παιδιού αλλά και διατηρούν το χώρο όταν τα μόνιμα δόντια κάνουν την εμφάνιση τους στη στοματική κοιλότητα.

Όπως και τα μόνιμα, έτσι και τα παιδικά δοντάκια απειλούνται από την τερηδόνα και την ουλίτιδα όταν τα δοντάκια δεν καθαρίζονται σωστά.

Οι επισκέψεις όμως στο οδοντιατρείο, η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση των πιθανών βλαβών και βασικά στην πρόληψη.

α. Με οδηγίες στοματικής υγιεινής με τη βοήθεια γονέων.

β. Συμβουλή διατροφής

γ. Χρήση φθορίου (φθορίωση)

δ. Συμβουλή στοματικής συνήθειας

ε. Προληπτικές καλύψεις , οπών και σχισμών (sealants)

ΜΟΝΙΜΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και να ‘πέφτουν’ στην ηλικία των 6 ετών, ενώ τη θέση τους παίρνουν τα μόνιμα δόντια.

Στην ηλικία των 7 ετών οι 4 νεογιλοί άνω κεντρικοί τομείς αρχίζουν να ‘πέφτουν’, για να εμφανιστούν στις αντίστοιχες θέσεις οι μόνιμοι. Οι μόνιμοι άνω και κάτω πρώτοι γομφίοι έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Όλοι οι μόνιμοι τομείς έχουν εμφανιστεί κι αναπτύσσονται στην ηλικία των 8 ετών.

Στην ηλικία των 9 ετών εμφανίζονται οι μόνιμοι κάτω κυνόδοντες και οι νεογιλοί πρώτοι γομφίοι αρχίζουν να ‘πέφτουν’ και τη θέση τους παίρνουν οι μόνιμοι πρώτοι προγόμφιοι.

Στα 10, οι νεογιλοί δεύτεροι γομφίοι, ‘πέφτουν’ και εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι προγόμφιοι.

Στα 11, οι νεογιλοί άνω κυνόδοντες και δεύτεροι γομφίοι ‘πέφτουν’ και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι άνω κυνόδοντες κι άνω δεύτεροι προγόμφιοι αντίστοιχα.

Στην ηλικία των 12, όλα τα νεογιλά δόντια έχουν πλέον ‘πέσει’. Σε αυτήν την ηλικία εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι γομφίοι, ενώ στα 13 τα παιδιά θα πρέπει να έχουν 28 μόνιμα δόντια.

Οι μόνιμοι άνω και κάτω δεύτεροι γομφίοι είναι και οι τελευταίοι που εμφανίζονται πριν τους φρονιμίτες.

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, η σωστή διατροφή και η καθαριότητα του στόματος είναι οι βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά, προκειμένου να έχουν υγιή δόντια και ούλα.